Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Rajko Gerič (foto: STA)
Rajko Gerič | (foto: STA)

Urednik in novinar Rajko Gerič zaradi netenja sovraštva in kršenja ustave zoper predsednika vlade vložil kazensko ovadbo.

Novice | 31.10.2023, 10:27 Uredništvo Radia Ognjišče

Predsednik vlade Robert Golob je v prejšnjem tednu razburil z izjavami o čiščenju Janšistov na RTVS in policiji. Urednik na Televiziji Slovenija Rajko Gerič, je zaradi teh izjav vložil kazensko ovadbo proti Golobu. O razlogih za to je za naš radio spregovoril v pogovoru z Alenom Salihovićem.

Urednik in novinar Rajko Gerič se je za ovadbo predsednika vlade odločil že takrat, ko je Golob v parlamentu ob razrešitvi ministrice za notranje zadeve spregovoril o čiščenju »janšistov«.

Kritika predsednika vlade zaradi netenja sovraštva in kršenja ustave

Takrat »sem premišljal o tem, ali predsednik vlade sploh ve, kaj govori, kakšna so njegova pooblastila in predvsem kakšne so pravice vseh nas državljanov in pred čim vsem smo zaščiteni,« pravi Gerič.

»Nad nami je namreč ustava in ustava seveda ščiti vse, da se svobodno združujejo tako na podlagi rasnega, verskega, političnega ali kateregakoli drugega prepričanja. In popolnoma nedopustno se mi zdi, da bi kdorkoli na podlagi takšnih okoliščin odrejal očiščenje oziroma se dogovarjal o očiščenju takšnih ljudi.«

»Nato pa je predsednik vlade nastopil še v Odmevih, kjer je kolegici Tanji Starič gledal v oči in je rekel, da so se oni, se pravi nekdo očitno na RTV-ju, skupaj dogovorili, kako bodo tudi RTV očistili janšizma in janšistov. No takrat sem se pa odločil, da je v bistvu tukaj predsednik vlade prestopil, lahko rekel rubikon, in sem se odločil, da podam vadbo.«

Opozorilo proti političnemu čiščenju in nalepki na novinarje

Gerič dodaja, da je primer Golob v tem primeru stopil v prevelike čevlje in, da ne obvladuje več sebe in svojega jezika, kar je treba povedati na glas. Na vprašanje, kako ocenjuje razmere na RTV po menjavi vodstva pa je dodal, da so v skladu s premierovo napovedjo:

»Vemo, da so se zamenjali, takoj po nastopu nove odgovorne urednice, so se zamenjali praktično vsi uredniki, ki so prišli v zadnjih dveh letih, vsi voditelji, ki so prišli v zadnjih dveh letih. Napovedujejo se še nove zamenjave, tako da mi je jasno, da dejansko gre tukaj za čiščenje. Jaz, ko sem prišel na RTV, sem vsem svojim kolegom, ki jih zelo dobro poznam, (na RTV sem bil 20 let svoje poklicne kariere, tako da v bistvu dejansko vse poznam) in sem rekel, da če kdo misli, da lahko RTV vodi tako, da jo bodo delali 'naši' potem pa 'vaši' in da se obnašamo, da so eni priviligirani ... toliko časa ta RTV nima nobene možnosti za uspeh.«

» In mene to žalosti. Jaz nikoli nisem pristajal na to tega, da bi kogarkoli označevali z levim, desnim, rumenim, zelenim, jaz vedno trdim, da obstajajo dobri in slabi novinarji. «

»Mene nikoli ni motila neka svetovno-nazorska pripadnost. Logično je, vsi jo imamo.
Jaz sem novinarje vedno spremljal oziroma ocenjeval samo na podlagi tega, ali znajo dobro delati, ali so profesionalni, ali ne.«

»Tisti, ki tega ne znajo skriti in tisti, ki v bistvu to svojo politično pripadnost, seveda kažejo tudi s svojim delom, tisti pa so problematični, ampak s tistimi se je treba individualno ukvarjati in to povedati in na ta način zadeve reševati. Ne pa kar počez uporabljati besede, da bomo nekoga očistili za to, ker je proti nam ali pa zato, ker se nam zdi, da je proti nam.
Jaz sam nisem bil nikoli član politične stranke, nikoli se nisem politično udejstvoval in enostavno ne dovolim, da mi nekdo nalepi kakršno koli oznako. Kakršno koli!« je za Radio Ognjišče dejal urednik in novinar na RTV Slovenija Rajko Gerič.

Ovadbo vložili tudi v Svobodi

Kazensko ovadbo pa so vložili tudi v Svobodi. Zanjo so se odločili zaradi plakatne akcije, v kateri je SDS uporabila grafično podobo Svobode in fotografijo predsednika stranke Goloba, pri tem pa po njihovem prepričanju manipulirala z vsebino.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.