Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Predsednik SLS Marko Balažic. (foto: STA)
Predsednik SLS Marko Balažic. | (foto: STA)

Predsednik SLS Balažic: Država je ugrabljena s strani močnih interesnih skupin, ki jih zanima izključno denar.

Slovenija | 31.10.2023, 09:58 Robert Božič

Bomo odšli na predčasne volitve? To je v minulem tednu, ki je bil politično daleč najbolj pester, pozval prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. »Ni gol samo cesar, ampak celotna koalicija. Edina rešitev so volitve zdaj,« je na profilu X zapisal Janša. Evropska poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke Romana Tomc pa je po precej pestrem dogajanju v Gibanju Svoboda in v vladni koaliciji zapisala, da jo kolegi v evropskem parlamentu sprašujejo »ali Slovenija še ima vlado«?

Za komentar dogajanja smo vprašali predsednika Slovenske ljudske stranke Marka Balažica. Ta je uvodoma dejal, da ga dogajanje, ki smo mu bili priča pri predsedniku vlade Robertu Golobu ne preseneča.

»Golobo-centrični odnos do politike, kjer ni dosti prostora za demokracijo, ampak gremo bolj po principu 'Država – to sem jaz', se je kazal že v kampanji za državnozborske volitve. Skrbi, ker družbeno in gospodarsko eksperimentiranje še kar traja in v resnici je to jasen signal, da je država ugrabljena s strani močnih interesnih skupin, ki jih zanima izključno denar,« pravi Balažic in oopozarja na spopad med »oldbojsi in bojsi LDS.«

Koalicija izgublja ugled in škodi državi

Zaradi tega smo po njegovih besedah priča uničenim in demotiviranim državnim institucijam, kar je slabo za demokracijo.

»Ko že misliš, da politični diskurs ne more biti nižji kot je, se lahko čudimo vsak dan, da je temu tako. In zato je še bolj pomembno, da se glasovi tistih, ki si prizadevamo za več skupaj in več zmernosti, postanejo bolj slišani. V Slovenski ljudski stranki smo enega izmed takšnih poskusov poimenovali zvrnimo več zdrave pameti v politiko.«

O premieru Golobu pa je dejal, da kakor hitro ga je priletel, tako hitro ga bo tudi odneslo. K temu sta po svoje s pričanjem prispevala tudi nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji šef policije Boštjan Lindav.

»Psihološko sta pa vendarle ti pričevanji pomembni s tega vidika, ker pomenita nek psihološki prelom in so tudi tisti, ki so Goloba volili, končno sprevideli, da so naredili napako. Bi pa tu vendar le v zvezi s tem izpostavil nekaj pomembnega. Institucije v državi nikoli ne morejo depolitizirati politika, ampak se morajo depolitizirati same, in to je izključno na način, da v svoje kadrovske procese implementirajo vodilo meritokracije. Kaj to pomeni? To pomeni, da mora biti znanje in sposobnost tisto, ki je glavno vodilo pri zaposlovanju ljudi, in to mora imeti prednost predvsem vstalim sploh pa pred politično pripadnostjo, ko in vsaj v zrelih družbah potem te, da mu te institucije na nek način funkcionirajo. «

Pomanjkanje zdrave pameti pri odločitvah koalicije

Prvak SLS, je bil kritičen tudi do vodenja države in dodal, da je ta koalicija svoj ugled povsem zapravila ter odgovoril tudi na vprašanje, ali ta koalicija škodi državi: »Čeprav se na tem mestu mogoče sliši paradoksalno, bi si želel, da koalicija ostane čimdlje. Zato, da bodo ljudje končno sprevideli, da je treba določene eksperimente, določena omrežja poslati na smetišče zgodovine. Se pa strinjam z vami, če bi ocenjevali izključno po negativnih posledicah za gospodarstvo, za okolje, bi bilo nujno potrebno, da se ta koalicija poslovi čim prej,« je za radio Ognjišče ocenil prvak SLS Marko Balažic. Z njim se je pogovarjal Alen Salihović.

Slovenija
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...