Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Na širšem območju Julijskih alp nekateri modeli napovedujejo tudi več kot 250 litrov padavin na kvadratni meter  (foto: meteoadriatic.net)
Na širšem območju Julijskih alp nekateri modeli napovedujejo tudi več kot 250 litrov padavin na kvadratni meter | (foto: meteoadriatic.net)

Nalivi in viharni veter: Tudi ARSO izdal rdeče opozorilo. #video

Novice | 02.11.2023, 12:44 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Po napovedi vremenoslovcev je pred nami 24 ur, ki bodo zaznamovane z obilnimi padavinami in močnimi nalivi ter viharnimi sunki vetra. Najintenzivnejše dogajanje od poznega popoldneva do jutrišnjega jutra pričakujejo na zahodu države, kjer v tem času velja rdeče opozorilo.

Po napovedih bo na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja predvidoma padlo od 120 do 240 litrov dežja na kvadratni meter, močne nalive pa bo spremljal tudi veter, ki bo najmočnejši v prvem delu in sredi noči, ko bo v sunkih dosegal hitrosti od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah tudi precej več.

Za prihajajočo noč oranžno opozorilo velja tudi za vse druge dele države. Povsod bomo priča novim obilnim padavinam in nalivom, ki jih bodo spremljali tudi močni vetrovi.

Kot je na opoldanski novinarski konferenci izpostavil vremenoslovec Arsa Branko Gregorčič, bo akumulacija padavin največja na širšem območju Posočja, Bohinja, pa tudi Gornjesavske doline, saj bodo v višinah pihali zelo močni vetrovi. "Tokrat bo količina padavin velika tudi v krajih nekoliko severneje od prve geograrografske pregrade. Tudi na sosednji del avstrijske Koroške bo zaneslo močne padavine, tudi v sosednji Furlaniji - Julijski krajini lahko računajo na močne nalive in padavine," je še dodal.

Posledično bodo že zvečer in ponoči začele reke močno naraščati, sprva na severozahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. Reke v Posočju, na Idrijsko Cerkljanskem, v porečju Sore, Save Bohinjke in Save v srednjem in zgornjem toku bodo poplavljale, voda se bo precej dvignila tudi na Ljubljanskem barju.

Na celotnem območju severozahodne Slovenije in delu osrednje Slovenije ter ob obali so verjetne poplave hudourniških vodotokov in zaledne padavinske vode. Poplavljanje rek je možno tudi na Vipavskem, Savinjskem in na Koroškem.

Pretok Drave se bo na meji z Avstrijo od današnjega večera dalje postopno povečeval, opozarjajo na ARSO. V jutranjih urah se bo Drava razlivala na najbolj izpostavljenih delih, čez dan se bodo poplavljene površine vzdolž celotne toka Drave povečevale. Drava lahko jutri popoldan poplavi tudi v večjem obsegu.

Geološki zavod Slovenije opozarja, da zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal, obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavnih ujmah. Zaradi velike namočenosti tal bo nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Zaradi velike namočenosti obstaja povečana nevarnost za nastajanje zemeljskih plazov tudi na območjih, ki do zdaj niso bila prizadeta.

Geološki zavod Slovenije prebivalce opozarja naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.

Hidrolog Janez Polajnar iz Agencije RS za okolje je dejal, da bi lahko dodatne težave pri odvajanju padavinske vode v urbaniziranih območjih povzročilo tudi odpadno listje. "Imamo vsaj še današnje popoldne čas, da ga izkoristimo za samozaščitne ukrepe v tem smislu, da umaknemo vredne predmete v višja nadstropja, avtomobile na varna območja in pa seveda, da odtoke očistimo listja."

Zaprli bodo cesto med Bačo pri Modreju in Petrovim Brdom

Po 17. uri bo tolminska občina preventivno zaprla cesto med Bačo pri Modreju in Petrovim Brdom, je povedal župan občine Tolmin Alen Červ. Več odsekov je namreč zaradi plazov nevarnih, zato se pripravljajo na najslabši scenarij. Policijski patrulji bosta občane spuščali domov, če bodo razmere to omogočale, je dodal.

Červ je dodal, da dela na hudourniških vodotokih in aktivnih plaziščih še intenzivno potekajo. V Kneži so tako sprostili pot hudourniku, v Klavžah pa so uredili bankino ceste, da se voda iz struge ne bi razlivala po cesti. Z deli urejajo tudi mesta, na katerih bo gradbena mehanizacija prisotna tudi ponoči in sproti odkopavala nanošen material. Do včeraj so poglabljali tudi strugo Bače in Koritnice na mestih, kjer je bilo predvideno, da bi se struge lahko napolnile, je dejal župan.

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...