Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tanja DominkoTanja Dominko
Odgovorni urednik tednika Domovina Tino Mamić. (foto: Nace Hočevar/STA)
Odgovorni urednik tednika Domovina Tino Mamić. | (foto: Nace Hočevar/STA)

Urednik Domovine Mamić: Rok trajanja Roberta Goloba se približuje koncu.

Novice | 28.10.2023, 13:07 Uredništvo Radia Ognjišče

Za nami je zelo pester teden političnega dogajanja. Začel se je s pričanjem nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega šefa policije Boštjana Lindava, ki sta s povedanim zelo obremenila predsednika vlade Roberta Goloba.

Jasno sta povedala, da je ta vršil politični pritisk, kar je Golob tudi priznal, ko je pojasnil, da je želel, da se policije očisti »janšistov«. Nato smo lahko opazovali trenja znotraj gibanja Svoboda, ko so bliskovito, kar brez dodatnih pojasnil izključili dva člana stranke, med njimi tudi njihovo vidno poslanko Mojco Šetinc Pašek.

Nekateri komentatorji, med njimi tudi nekdanji notranji minister Vinko Gorenak, so vedenje Goloba v minulem tednu ocenili kot vse bolj avtoritarnega. Alen Salihović je za komentar dogajanja poklical urednika tednika Domovina, Tina Mamića.

Ta pravi, da dogajanje, ki smo mu priča »v bistvu ni presenetljivo. Kdor pozna njegov značaj (Roberta Goloba) in kdor ga je spremljal zadnje leto, leto in pol, v politiki, mu te poteze niso mogle biti presenečenje. Zato, ker je vzkipljiv, zato, ker je aroganten, zato, ker ne posluša nikogar in ima vedno prav, obnaša se kot velik razvajen otrok. Zato je to, kar govori, zelo logično.«

»Recimo, ko je omenil, da je treba spremeniti vlado, jo zmanjšati, čeprav je to v bistvu v nasprotju zakonodajo, zato, ker je na referendumu o tem bilo odločeno pred manj kot letom dni in zdaj se vsaj eno leto tega ne sme spremeniti. Ampak to je on rekel na hitro, brez, da bi premislil in zdaj se bo verjetno moral umakniti nazaj,« prav Mamič.

»Ampak to ni nič posebnega, ker je to naredil že večkrat. Spomnimo se recimo na tiste dodatke sodnikom, ko je prav tako brez kakršnega koli usklajevanja po televiziji napovedal, da bodo vsi sodniki dobili višje plače, oziroma dodatke. Potem se je pa vse sfižilo in v bistvu niso dobili nič,« še meni Mamič in dodaja da sama reakcija predsednika vlade Roberta Goloba ta teden dejansko ni tako presenetljiva, je pa res, da so se mu stvari nakopičile.

Prisluhnite kaj Mamić meni še o nastajanju nove politične stranke, zakaj imajo po njegovem »strici iz ozadja« Goloba dovolj in zakaj bomo spet lahko priča »protestantizmu odcepljanja«.

Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...