Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
France Cukjati (foto: Rok Mihevc)
France Cukjati | (foto: Rok Mihevc)

Danes je državni praznik

Slovenija | 25.10.2023, 15:34 Manca Hribar

Obeležujemo namreč dan suverenosti, v spomin na enega ključnih osamosvojitvenih dogodkov – na odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije pred 32 leti. Dan suverenosti kot državni praznik, ki sicer ni dela prost dan, praznujemo od leta 2015.

Namen praznika je poudariti in utrjevati pomen suverene države. 25. oktober namreč predstavlja dan, ko je Slovenija ne le pravno formalno, temveč tudi dejansko postala suverena država, na katero smo ponosni tudi danes. Umik jugoslovanske vojske je leta 91 potekal prek Luke Koper, zadnji vojak JLA jo je zapustil 25. oktobra petnajst minut pred polnočjo. Dogodka se je v pogovoru za naš radio spomnil tudi nekdanji predsednik vlade in aktualni predsednik Zbora za republiko France Cukjati.

»Kot se sam spominjam, je bil to dan velikega olajšanja, ponosa in veselja prebivalcev Slovenije, ki smo po svojih prednikih že 1000 let sanjali o svoji samostojnosti. Naj bo vlada, kakršnakoli sedaj, naša je, in če skrbimo za Slovenijo, skrbimo za svojo domovino.«

Ob tem Cukjati dodaja, da že 32 let velja, »kakor si bomo postlali, tako bomo spali. Suverenost je prvi pogoj, če hočemo ustvariti državne okoliščine za človeku prijazno življenje. Torej s tem dnem suverenosti smo dobili v roke tudi domovino v smislu velike odgovornosti zanjo. Upam, da se ob takem prazniku vsaj malo tega tudi zavedamo.«

Tudi premier Robert Golob je pozval k praznovanju tega pomembnega dne in negovanju spomina na vse zaslužne za samostojno državo. Pri tem je poudaril, da se načelo suverenosti, ki velja za eno ključnih načel mednarodnega prava, danes kljub zavezam žal krši.
Dan suverenosti bodo v petek obeležili tudi v Slovenski vojski s prireditvijo v Cerkljah ob Krki.

Slovenija
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.