Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Izraelska zastava (foto: Osebni arhiv Nejc Krevs)
Izraelska zastava | (foto: Osebni arhiv Nejc Krevs)

Papež Frančišek, užaloščen zaradi tolikih žrtev v izraelsko-palestinski vojni

Svet | 08.10.2023, 13:38 s. Meta Potočnik

Papež Frančišek se je danes opoldne odzval na številne mrtve v palestinsko-izraelskem sporu.

"Izražam svojo žalost vsem svojcem žrtev in molim zanje, prav tako za tiste, ki preživljajo čas tesnobe in terorja. Lepo prosim, naj se napadi z orožjem končajo. Da bi vsi razumeli, da vojna in terorizem nista del rešitve, temveč prinašata smrt in trpljenje številnih nedolžnih ljudi. Vojna je poraz. Molimo za mir v Izraelu in Palestini," je dejal papež. 

Kot vsako nedeljo, se je tudi danes ustavil ob evangeliju, ki nam tokrat predstavlja dramatično priliko z žalostnim koncem, kjer najemniki ubijejo lastnikove služabnike in slednjič tudi njegovega sina. V svojem razmišljanju se je papež Frančišek vprašal: Kaj je šlo narobe tako lepem načrtu? Vzrok vidi v nehvaležnosti najemnikov.

"Iz tega prihaja nezadovoljstvo in obtožbe, nesporazumi in zavist. Ker ga žene užaljenost, lahko prehitro zameri ter pade v vrtinec nasilja. Da, dragi bratje in sestre, nehvaležnost rojeva nasilje, medtem ko lahko preprost 'hvala' prinese mir! Vprašajmo se torej: ali se zavedam, da sem prejel življenje in vero kot dar in da sem tudi sam dar?", ter nam tako podal edino uspešno pot za sožitje med narodi in vsakdanje odnose. 

Svet, Papež in Sveti sedež, Novice
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...