Štefan IskraŠtefan Iskra
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marta JerebičMarta Jerebič
Izstrelitev palestinskih raket z obmocja Gaze proti Izraelu. (foto: STA)
Izstrelitev palestinskih raket z obmocja Gaze proti Izraelu. | (foto: STA)

Hamas pobija civiliste. Netanjahu: Smo v vojni!

Novice | 07.10.2023, 13:20 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v odzivu na jutranji silovit napad palestinske oborožene skupine Hamas državljanom sporočil, da so v vojni, v kateri bodo zmagali. V skladu z njegovimi obljubami izraelske sile že izvajajo povračilne raketne napade na območju Gaze.

Zgodaj zjutraj so pripadniki Hamasa iz Gaze proti Izraelu lansirali več tisoč raket, po podatkih izraelskih oblasti kar sedem tisoč, nato pa so vstopili tudi v več izraelskih mest in začeli streljati po civilistih.

Kako so se skrajneži lahko neopazno infiltrirali?

Pokole civilistov izvajajo tudi skupine skrajnežev, ki so se že pred raketnim napadom infiltrirale na ozemlje Izraela. To je v nagovoru posredno potrdil tudi Netanjahu, na jugu države pa še vedno potekajo neposredni boji med Hamasovimi skrajneži in izraelsko vojsko. Na tem območju naj bi skrajneži zajeli tudi več talcev.

Na dogajanje se je odzval tudi - Hamasu sicer nenaklonjeni - palestinski predsednik Mahmud Abas, ki je sporočil, da se ima palestinski narod pravico braniti pred "terorjem naseljencev in okupacijskih sil", tuje tiskovne agencije navaja STA.

 

EU ostro obsoja »teroristično dejanje«

Evropska unija je ostro obsodila današnji napad, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je poudarila, da gre za najbolj sprevrženo obliko terorizma, in dodala, da se ima Izrael pravico braniti pred takšnimi grozljivimi napadi. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je medtem pozval k takojšnjemu prenehanju nasilja.

Na napad so se odzvali tudi na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Sporočili so, da najostreje obsojajo današnje množične in neselektivne teroristične napade, ter izrazili solidarnost z Izraelom.

ZDA so obsodile nasilje in obe strani pozvale, naj se vzdržita maščevanja. Napad so med drugim ostro obsodili tudi v Združenem kraljestvu, Nemčiji in Italiji. Rusija je medtem pozvala k zadržanosti.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

 (photo: Rok Mihevc)  (photo: Rok Mihevc)

Ritem srca 2024 - reportaža

Petkov večer je tokrat prinesel reportažo iz letošnjega festivala Ritem srca. Prečesali smo dogajanje po dolgem in počez, slišali pogovore z gosti, nastopajočimi, organizatorji, obiskovalci. Na ...

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO) Pavle Ravnohrib in Matic Vidic v družbi s. Mete (photo: ARO)

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic: O veri brez sramu

Pavle Ravnohrib in Matic Vidic sta kristjana in javni osebnosti, ki želita s svojimi t.i. talk showi prebujati Slovenijo in ljudi spodbujati k osebnemu razmišljanju o veri, vesti in pogumu.

Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc) Slovenska zastava, domoljublje (photo: Rok Mihevc)

Vse informacije na enem mestu

Dolgoletna želja se je uresničila. Vsem, ki se želijo vrniti v Slovenijo, se priseliti ali sodelovati s Slovenijo, ni več treba “od okenca do okenca”. Informacije finančne uprave, centrov za ...