Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Govedo (foto: Alexas Fotos /Pixabay)
Govedo | (foto: Alexas Fotos /Pixabay)

Koalicija zavestno v sprejemanje dveh »neustavnih« novel

Kmetijstvo | 07.09.2023, 21:59 Robert Božič

Člani odbora Državnega zbora za kmetijstvo iz vrst vladne koalicije so po pričakovanjih, na današnji, na trenutke zelo mučni seji, z zadostnim številom glasov podprli predlog novele Zakona o zaščiti živali in tudi predlog novele Zakona o kmetijsko gozdarski zbornici ter preglasovali opozicijo.

Predlog novele zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, ki med drugim uvaja sporno omejitev pasivne volilne pravice na volitvah v organe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, je v neskladju z ustavo, so že 12. maja opozorili v pravni službi Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Na »ustavno nedopustnost« predlaganih rešitev v pravnem mnenju, ki sta ga pripravila na prošnjo KGZS, opozarjata tudi dr. Ciril Ribičič in dr. Domen Končan iz Inštituta za ustavno pravo. Predsednik KGZS Roman Žveglič v prvem odzivu pravi da bo »Kmetijsko gozdarska zbornica vztrajala pri tem, da zaščiti ustavnost in demokracijo. Če so začeli z kršenjem človekovih pravic, pasivne volilne pravice pri kmetih, se bojimo, da se bo to razširilo tudi na druge sfere v naši družbi.«

Svari tudi zakonodajno-pravna služba Državnega zbora

Več pomislekov glede predlagane novele so izrazili tudi v zakonodajno-pravni službi Državnega zbora, kjer so med drugim izpostavili, da elementi, bistveni za oceno skladnosti predlagane rešitve s splošnim načelom sorazmernosti, v zakonodajnem gradivu niso pojasnjeni.

Žveglič napoveduje veto v Državnem svetu in če to ne bo pomagalo tudi obravnavo na Ustavnem sodišču in pot vse do Evropskega sodišča za človekove pravice.

Člani odbora Državnega zbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so na današnji seji opravili tudi drugo obravnavo predloga novele Zakona o zaščiti živali, ki so jo v parlamentarni postopek vložili poslanci koalicijskih poslanskih skupin s prvopodpisano Meiro Hot.

Čadonič Špeličeva: "Gre za noveli, ki prinašata cel kup neustavnosti."

Včeraj, tik pred zdajci, so k noveli vložili še kup amandmajev, med katerimi posebej bode v oči vzpostavitev instituta kvalificiranega prijavitelja. Predsednica odbora Državnega zbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in poslanka NSi, sicer veterinarka, dr. Vida Čadonič Špelič je pred sejo opozorila, da gre za novelo, ki prinaša cel kup neustavnosti.

»Za poslansko skupino Nove Slovenije sta oba zakona slaba, nepotrebna, škodljiva in seveda tudi ustavno sporna. Tako meni tudi Pravna služba Državnega zbora, ki je dala obsežno mnenje k obema zakonoma in celo zapisala, da ga v procesu sprejema tudi za amandmaji ne bo možno popraviti tako, da bi služil svojemu namenu.«

Po besedah predstavnice zakonodajno-pravne službe Državnega zbora, tudi danes sprejeti amandmaji ne odpravljajo njihovih pomislekov v zadostni meri. Besedilo zakona je tako na več mestih preveč nejasno, nekatere predlagane rešitve pa so sporne tudi z ustavnega vidika, je še ocenila predstavnica zakonodajno-pravne službe Sladjana Ješić.

Dr. Vida Čadonič Špelič še opozarja, da je predlog zakona klofuta veterinarski stroki in od ministrice za kmetijstvo Irene Šinko pričakuje, da bo »absolutno stopila v bran stroki.«

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko pa je v svojem nastopu na komisiji spomnila, da vlada osnovna izhodišča zakona podpira, so pa potrebne spremembe oziroma dopolnitve nekaterih predlaganih rešitev.

Več boste slišali v nedeljski kmetijski oddaji.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.