Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Marko Gasser, župan Železnikov v studiu Radia Ognjišče (foto: ARO)
Marko Gasser, župan Železnikov v studiu Radia Ognjišče | (foto: ARO)

Marko Gasser: »Vodotoke II. in III. reda ter hudournike bi morale vzdrževati občine!«

Kmetijstvo | 03.09.2023, 11:33 Robert Božič

»Trenutno poteka intervencija, koncesionar je odziven, na terenu imamo osem oziroma devet ekip različnih izvajalcev, ki pa za koncesionarja upravljajo delo čiščenja zaplavnih pregrad. In nekatere od teh pregrad bodo po letu 2007 čiščene prvič. Se pravi, tudi 16 let so nekatere čakale na to, da bodo ščiščene,« je v današnji nedeljski kmetijski oddaji poudaril župan Železnikov, Marko Gasser.

V Železnikih so se tako, po besedah župana Gasserja, s koncesionarjem že dogovarjali, da se najbolj kritične zaplavne pregrade čistijo redno.

»Pozvali bomo tudi državo, da zagotovi ustrezna sredstva, drugače smo pa mnenja, tako kot večina županov na poplavnih območjih, da bi morali v vodotoke drugega in tretjega reda ter hudournike predati lokalnim skupnostim v vzdrževanje in zato seveda tudi zagotoviti sredstva,« še dodaja župan Železnikov.

Stopili smo v mesec september in s tem tudi v meteorološko jesen, ta pa je pri nas zaznamovana tudi z večjimi količinami padavin. Dolgoročnejše vremenske napovedi nakazujejo, da naj bi letošnja jesen ne odstopala od povprečja, kar pa za številne kraje, ki so jih obilne padavine v avgustu zaznamovale s hudourniškimi poplavami in proženjem plazov, pomeni dodatno skrb.

V prvem delu današnje nedeljske kmetijske oddaje je bil naš gost župan Železnikov, Marko Gasser, ki pravi, da so jo v letošnjem avgustu k sreči kar dobro odnesli. A lahko bi bilo tudi drugače.

V dneh pred 4. avgustom, so vremenski izračuni tudi za širše območje Železnikov napovedovali precej padavin in takrat se je naš gost odločil za nenavaden korak. Na svojo odgovornost je odredil čiščenje kritičnih mest na vodotokih, ki bi lahko ogrozili naselja v občini.

Gasser pravi, da je pri tem šlo za spontano odločitev: » Ja, logično. Bila je spontana odločitev, predvsem zato, ker gre za zaščito premoženja občanov in pa naše javne infrastrukture. Mi smo imeli v zelo kratkem času, 12. in 13. in potem 18. in 19. julija, že dva taka (padavinska) dogodka, in zelo povečane vodotoke. Vemo, da so bili Železniki leta 2007 katastrofalno poplavljeni, naši občani zato vsako tako napoved jemljejo resno in strahom pričakujejo, kaj se bo zgodilo...«

Po letu 2007 so na območju občine Železniki zgradili oziroma obnovili 59 zadrževalnikov proda, ki jih je potrebno vzdrževati in prazniti, zato, da upravljajo svojo funkcijo. In prav to so storili.

Mnogi so zdaj prepričani, da je ta odločitev župana Železnikov ljudi obvarovala velike škode, a sam odgovarja: »Težko bi si oprostil, če ne bi poskusil narediti vse kar je mogoče za zaščito svojih občanov ... Zelo težko bi živel s tem, če bi prišlo do poplav. Je pa res, da smo imeli tudi srečo, narava pač ni postregla s tako količino padavin, kot je bila napovedana, tudi časovno obdobje teh padavin je bilo daljše. Pa kljub temu, no, jaz mislim, da smo že s tem, da smo določene ovire, ki so bile v strugi reke Sore in njenih pritokih odstranili, pa tudi s tem, da se že izvajajo ukrepi prve in druge faze Projekta poplavne zaščite porečja reke Sevške Sore...«

Vabljeni da prisluhnete celotnemu pogovoru!

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.