Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Shod upokojencev, ki ga je pripravil Inštitut 1. oktober in je bil v luči avgustovskih poplav dobrodelen. (foto: Bor Slana/STA)
Shod upokojencev, ki ga je pripravil Inštitut 1. oktober in je bil v luči avgustovskih poplav dobrodelen. | (foto: Bor Slana/STA)

Bregant na shodu upokojencev: Ekonomsko nas čakajo zelo težki časi!

Slovenija | 07.09.2023, 15:54 Manca Hribar

Podporniki iniciative Glas ljudstva in Inštituta 1. oktober so se včeraj popoldne na Trgu republike v središču Ljubljane zbrali na že sedmem shodu upokojencev. Zahtevali so dvig pokojnin in boljše življenjske pogoje. V luči nedavnih ujm so zbirali tudi sredstva za nakup pralnih strojev, ki jih bodo po napovedih namenili v poplavam prizadetim upokojencem.

Ob slovenskih zastavah je bilo med zbranimi na shodu tudi tokrat videti transparente, s katerimi so upokojenci izražali svoje nezadovoljstvo z aktualno politiko. Vladajoče so med drugim opozarjali, da čas teče, funkcije pa so minljive.

Predsednik inštituta 1. oktober Pavel Rupar je med drugim napovedal vložitev zakona, ki bi upokojencem prinesel izredni dodatek k pokojninam. Zbrane na protestnem shodu je nagovorila tudi ljubljanska mestna svetnica Tina Bregant. Poudarila je, da je čas, da se upokojencem v njihovih zahtevah pridružijo tudi mlajše generacije in jim izkažejo podporo. »Lahko izberem svoj odgovor na ta izziv. Izziv, ki kaže da bo jesen za vse nas težka. Ekonomsko nas čakajo zelo težki časi. Ne zato, ker slovenke in slovenci ne bi bili pridni. Mi smo pridni. Čakajo nas zato, ker vladajoči z našim denarjem ne znajo upravljati.«


Bregantova je izrazila obžalovanje, da živi v družbi, kjer se morajo starejši boriti za pravice, a ob tem poudarila, da niso pozabljeni. »V 21. stoletju, v obdobju izobilja in neslutenega razvoja, naši starostniki životarijo. Pod pretvezo lajšanja trpljenja, jim nekateri kar z zakonom želijo predlagati usmrtitev. Ker to je evtanazija.«

V nadaljevanju je Tina Bregant prisotne opogumila, naj še naprej opozarjajo na krivice. Ustavila se je denimo ob dejstvu, da so mnogi upokojenci ta trenutek brez osebnega zdravnika, kljub temu, da so v času delovne dobe vsak mesec prispevali v zdravstveno blagajno. Tudi ona kritike do aktualne oblasti ni skrivala in poudarila, da smo od nje kot družba dolžni zahtevati odgovore in spremembe, ki jih je na volitvah pred dobrim letom obljubljala.

Udeležba na tokratnem je bila sicer skromnejša kot na spomladanskih shodih. Nalednji je napovedan za mesec oktober, Pavel Rupar pa ob tem poudarja, da bodo protestirali, dokler njihovim zahtevam ne bo ugodeno.

Slovenija, Sociala
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...