Maja MorelaMaja Morela
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tanja DominkoTanja Dominko
Padavine v Grčiji, 5. 9. 2023 (foto: Windy.com / zajem zaslona)
Padavine v Grčiji, 5. 9. 2023 | (foto: Windy.com / zajem zaslona)

Grčija po požarih še v primežu hudih neurij, močnih padavin in poplav

Hrana in okolje | 05.09.2023, 13:00 Robert Božič

Osrednjo Grčijo je včeraj zvečer zajelo neurje imenovano Daniel, ki je že zahtevalo eno smrtno žrtev. Slabo vreme, ki prinaša močno deževje in nevihte, ki jih spremlja toča, visoka frekvenca strel, močni vetrovi v Egejskem morju in opazen padec temperature, naj bi danes doseglo največjo intenzivnost, za jutri pa so napovedane še posebej obilne padavine.

Zaradi neurja je v več mestih že poplavilo ceste, na otoku Krf je bila motena oskrba z elektriko, težave pa so imeli tudi na tamkajšnjem letališču, poroča STA.

Po napovedih portala neurje.si nekateri meteorološki modeli v osrednji Grčiji do četrtka nakazujejo poplave zgodovinskih razsežnosti, saj naj bi padlo tudi več kot 1000 litrov dežja na kvadratni meter.

»Trenutno se Srednja Evropa nahaja v območju visokega zračnega pritiska, medtem ko je eno ciklonsko območje locirano vzhodno od Portugalske/Španije, drugo pa se nahaja nad Jonskim morjem, v bližini Grčije. Včeraj so poplave v Španiji terjale tri življenja, sedaj pa se katastrofalne razmere pojavljajo tudi nad deli Grčije. Prav tam obstaja možnost, da se v drugi polovici tedna omenjen ciklon razvije v t.i. medicane oz. ciklon tropskih razsežnosti, ki ima karakteristike orkana. Po trenutnih podatkih bi lahko razvil intenzitete vetrov po 1. stopnji, ki določa vetrove med 118-152 km/h. Po obilnem deževju bo namreč sledilo klasično izoblikovanje "očesa", ki bo vidno na satelitski sliki oblačnosti, nato pa bo sledil orkanski veter, ki bo najverjetneje pustošil po obali Libije, kajti ciklon bo potoval južneje in se še okrepil, saj ima morje med 26 in 28 stopinj Celzija. Tovrstni cikloni tropskih razsežnosti niso redkost, saj se nad Sredozemskim morjem pojavljajo praktično vsako leto,« pojasnjujejo na neurje.si.

Po napovedih Grškega nacionalnega meteorološkega centra se bo neurje danes še okrepilo in nad državo vztrajalo do četrtka. Najbolj prizadeti naj bi bili prav osrednja Grčija in Peloponez.

Na egejskih otokih Skiatos, Skopelos in Alonisos, ki skupaj tvorijo Severne Sporade, so ponoči v nekajsekundnih presledkih udarjale strele, medtem ko je v regiji Elis na zahodu polotoka Peloponez toča opustošila letino oljk.

Udari strel, simbolična fotografija
Udari strel, simbolična fotografija © Oimheidi / Pixabay

Požari uničili več kot 120.000 hektarjev površin

Čeprav je neurje marsikje povzročilo težave, so prebivalci hvaležni za močno deževje, ki je ponekod ustavilo obsežne požare v naravi, s katerimi se Grčija spopada že skoraj vse poletje. Ognjeni zublji so v državi v zadnjih nekaj mesecih uničili več kot 120.000 hektarjev površin.

Hrana in okolje
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...