Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Poplave v Mostah pri Komendi. Narasla voda povzroča ogromno škodo v kmetijstvu. (foto: STA)
Poplave v Mostah pri Komendi. Narasla voda povzroča ogromno škodo v kmetijstvu. | (foto: STA)

Tudi kmetje upravičeni do pomoči za samozaposlene

Kmetijstvo | 21.08.2023, 09:07 Robert Božič

Od minulega petka naprej je mogoče uveljaviti povračilo nadomestila plače zaradi poplav. Do povračila so upravičena tudi kmetijska podjetja in kmetje, ki zaposlujejo delavce. Z novelo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč je uveljavljena tudi denarna pomoč za samozaposlene, do katere bodo upravičeni tudi kmečki zavarovanci.

Povračilo nadomestila plače lahko delodajalci uveljavijo tako zaradi višje sile kot tudi zaradi napotitve delavcev na čakanje na delo, pojasnjujejo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, vendar le za delavce, s katerimi imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Za druge oblike dela (npr. študentsko delo, začasno in občasno delo v kmetijstvu, ipd.) ukrep povračila nadomestila plače ne velja.

Ne se ustrašiti birokracije

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije še izpostavljajo, da se kmetje, ki kot posamezniki zaposlujejo delavce po pogodbi o zaposlitvi praviloma ne bodo mogli registrirati na portalu za delodajalce. Kar pa ne pomeni, da niso upravičeni do oddaje vloge.

Zato svetujejo, da se za pridobitev vloge obrnete na brezplačno telefonsko številko klicnega centra ZRSZ: 080 2055 ali pošljete e-pošto na naslov: kontaktni.center@ess.gov.si ter navedejo, da zaradi nezmožnosti dostopa do portala za delodajalce prosijo za posredovanje vloge. Poleg morate obvezno pripisati tudi svojo davčno številko, še pojasnjujejo na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Povračilo nadomestila plače lahko uveljavlja vsak delodajalec, in sicer preko portala za delodajalce na Zavodu RS za zaposlovanje. Več o samem načinu uveljavljanja povračila plače zaradi višje sile ali zaradi napotitve delavca na čakanje na delo, je mogoče prebrati na spletnih straneh ZRSZ, kjer so objavljeni pogoji za upravičenost do povračila, roki za vložitev vlog ter opisan postopek.

Podrobnejše informacije glede uveljavljanja povračila nadomestila najdete v napotkih na spletni strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, kjer še dodajajo, da se njihvi člani lahko za pomoč pri pripravi obveznih dokazil, ki jih morajo priložiti pri posameznem upravičenju, lahko obrnejo na njihovo pravno službo.

Čas za oddajo vloge je 15 dni od napotitve zaposlenega na začasno čakanje na delo oziroma začetka odsotnosti zaposlenega zaradi višje sile oziroma od uveljavitve Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč.

Denarna pomoč za samozaposlene

Poleg zgornjih ukrepov je bila z novelo Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč uveljavljena tudi možnost denarne pomoči za samozaposlene, do katere bodo upravičeni tudi kmečki zavarovanci. Glede vložitve vloge s Finančne uprave RS sporočajo, da bo vloga predvidoma na voljo 25. septembra, in sicer preko sistema eDavkov.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.