Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Črpanje mulja iz poplavljene kleti (foto: FB Gregor Kebe)
Črpanje mulja iz poplavljene kleti | (foto: FB Gregor Kebe)

V teku je akcija solidarnostne pomoči Kmet kmetu

Kmetijstvo | 10.08.2023, 12:48 Robert Božič

Že takoj v petek, še posebej pa od sobote naprej, so na pomoč poplavljencem poleg gasilcev v velikem številu pristopili tudi obrtniki s težko gradbeno mehanizacijo in kmetje, ki so bili minule dni nepogrešljivi predvsem pri črpanju mulja iz poplavljenih hiš.

Kmetje, ki so priskočili na pomoč, se večinoma nočejo medijsko izpostavljati in pravijo, da so delo opravili in stroje uporabili, ker je prizadetim v nesreči nujno hitro priskočiti na pomoč. Nekateri so s svojo kmetijsko mehanizacijo prišli na pomoč poplavljencem tudi iz drugih, v ujmi neprizadetih delov države in pri tem vztrajali, dokler so ljudje potrebovali njihove storitve. Vsi poročajo o veliki hvaležnosti, ki so jo bili deležni.

So pa po drugi strani na celotnem območju Slovenije, ki so ga prizadele minule hudourniške poplave zelo prizadete tudi kmetije. Medtem ko so v hribih mnoge zaradi odnešenih cest in uničenih mostov nedosegljive, pa so tiste v nižinskih predelih zaradi poplavljenosti ostale brez krme.

Učinkovita koordinacija oskrbe z darovano krmo

Zveza slovenske podeželske mladine je skupaj z drugimi kmečkimi nevladnimi organizacijami, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Sindikatom kmetov Slovenije, Zadružno zvezo Slovenije, in Zvezo kmetic pripravila spletni obrazec, ki je namenjen medsebojni pomoči kmetov s krmo.

Vse v poplavah prizadete kmetije vabijo, da preko tega obrazca oddajo potrebe po krmi in drugi pomoči, prav tako pa prek obrazca lahko kmetije krmo darujejo.

Predsednica Anja Mager pravi: »Torej, vse nevladne organizacije že ves čas sodelujemo povezano in tudi tokrat menimo, da je prav, da nastopimo povezano in strukturirano. To smo si nekako razdelili delo. Najprej je zaživela FB skupina, kjer se zbirajo vsi kmetje, ki želijo kaj darovati in vsi kmetje, ki nudijo, oziroma potrebujejo pomoč, torej, da se že tam nekako na individualni ravni kmetje lahko povezujejo. To skupino ureja Sindikat kmetov Slovenije.«

»Skupaj smo naredili tudi spletni obrazec, kjer zbiramo, katere kmetije so pripravljene darovati krmo, koliko krme, katere kmetije so pripravljene nuditi fizično pomoč, strojno pomoč, logistično pomoč in na drugi strani, katere kmetije vse to potrebujejo. Torej, ta obrazec nekako ureja Podeželska mladina, svetovalna služba pa kliče po terenu, raziskuje na terenu, kje so te potrebe, katere so tiste kmetije, kjer potrebujejo pomoč in potem prav tako vse vnaša obrazec.«


Zadruge bodo pomagale z logistiko

»Zadruge na drugi strani delajo enako, bodo pa prevzele največji del potem tam, ko bo potrebno vse logistično povezati in dostaviti do kmetov, seveda v sodelovanju s svetovalno službo in vsemi ostaljimi,« še dodaja Magerjeva.

Vsi, ki bi radi s krmo pomagali, lahko to sporočite prek spletnega obrazca, če pa niste vešči interneta, pa lahko o količinah krme, ki bi jo lahko podarili, seznanite svoje terenske kmetijske svetovalce in svetovalke in bodo ti uredili vse potrebno glede logistike.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.