Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek po operaciji (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek po operaciji | (foto: Vatican Media)

Papež Frančišek: V Mongoliji bom kot brat vseh

Novice | 27.08.2023, 14:27 s. Meta Potočnik

Papež Frančišek vsako nedeljo in praznik vodi opoldansko molitev z okna apostolske palače. Tokrat se je ustavil ob današnjem evangeliju, kjer Jezus postavi učencem dobro vprašanje: ''Kaj pravijo ljudje, kdo je Sin človekov?'' To je odločilno vprašanje, ki si ga mora zastaviti tudi vsak kristjan, pravi papež.

"Prisluhnimo Jezusovemu glasu, ki nas to sprašuje. Rečeno drugače: kdo je zame Jezus? Velika osebnost, na katero se sklicujem, nedosegljiv vzor? Ali pa je Božji Sin, ki hodi ob meni, ki me lahko popelje na vrh svetosti, tja, kamor sam ne uspem priti? Jezus je res živ v mojem življenju. Vprašam se: Jezus živi z menoj, je moj Gospod? Se mu izročam v trenutkih težav? Gojim njegovo navzočnost z Besedo in zakramenti? Se mu skupaj s svojimi brati in sestrami v skupnosti pustim voditi?"

Ob koncu je prosil za blagoslov obiska v Mongoliji, kamor bo poromal od 31. avgusta do 4. septembra. Tam živi številčno majhna Cerkev, a živahna v veri in dobrodelnosti, srečal pa se bo s plemenitim in modrim ljudstvom z močnim verskim izročilom, ki ga spoznal predvsem na medverskem dogodku.

Spomnil se je tudi na Grčijo, kjer divjajo hudi požari in na trpeče v vojni v Ukrajini:

"V molitvi se spominjam tudi žrtev požarov, ki so v zadnjih dneh izbruhnili na severovzhodu Grčije, in izražam solidarnost z grškim ljudstvom. Prav tako ostajamo blizu ukrajinskemu ljudstvu, ki trpi zaradi vojne in trpi tako veliko: ne pozabimo Ukrajine."

Frančišek je nato spomnil na današnji praznik svete Monike, matere svetega Avguština, ki je "s svojimi molitvami in solzami prosila Gospoda za spreobrnjenje svojega sina". Po zgledu te "močne in dobre" ženske je papež nato prosil za molitev za vse tiste matere, "ki trpijo, ko so njihovi otroci nekoliko izgubljeni ali so na težkih življenjskih poteh".

Novice
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...