Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Frančišek po operaciji (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek po operaciji | (foto: Vatican Media)

Papež Frančišek: V Mongoliji bom kot brat vseh

Novice | 27.08.2023, 14:27 s. Meta Potočnik

Papež Frančišek vsako nedeljo in praznik vodi opoldansko molitev z okna apostolske palače. Tokrat se je ustavil ob današnjem evangeliju, kjer Jezus postavi učencem dobro vprašanje: ''Kaj pravijo ljudje, kdo je Sin človekov?'' To je odločilno vprašanje, ki si ga mora zastaviti tudi vsak kristjan, pravi papež.

"Prisluhnimo Jezusovemu glasu, ki nas to sprašuje. Rečeno drugače: kdo je zame Jezus? Velika osebnost, na katero se sklicujem, nedosegljiv vzor? Ali pa je Božji Sin, ki hodi ob meni, ki me lahko popelje na vrh svetosti, tja, kamor sam ne uspem priti? Jezus je res živ v mojem življenju. Vprašam se: Jezus živi z menoj, je moj Gospod? Se mu izročam v trenutkih težav? Gojim njegovo navzočnost z Besedo in zakramenti? Se mu skupaj s svojimi brati in sestrami v skupnosti pustim voditi?"

Ob koncu je prosil za blagoslov obiska v Mongoliji, kamor bo poromal od 31. avgusta do 4. septembra. Tam živi številčno majhna Cerkev, a živahna v veri in dobrodelnosti, srečal pa se bo s plemenitim in modrim ljudstvom z močnim verskim izročilom, ki ga spoznal predvsem na medverskem dogodku.

Spomnil se je tudi na Grčijo, kjer divjajo hudi požari in na trpeče v vojni v Ukrajini:

"V molitvi se spominjam tudi žrtev požarov, ki so v zadnjih dneh izbruhnili na severovzhodu Grčije, in izražam solidarnost z grškim ljudstvom. Prav tako ostajamo blizu ukrajinskemu ljudstvu, ki trpi zaradi vojne in trpi tako veliko: ne pozabimo Ukrajine."

Frančišek je nato spomnil na današnji praznik svete Monike, matere svetega Avguština, ki je "s svojimi molitvami in solzami prosila Gospoda za spreobrnjenje svojega sina". Po zgledu te "močne in dobre" ženske je papež nato prosil za molitev za vse tiste matere, "ki trpijo, ko so njihovi otroci nekoliko izgubljeni ali so na težkih življenjskih poteh".

Novice
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...