Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ko so se vode že začele umikati... (foto: FB Jože Plut)
Ko so se vode že začele umikati... | (foto: FB Jože Plut)

Jože Plut: »Pomagala so protipoplavna vrata...«

Novice | 10.08.2023, 13:38 Marcel Krek

Ujma, ki je prejšnji teden s poplavami divjala po Sloveniji, ni prizanašala niti sakralnim objektom. O škodi tako poročajo župnije iz vseh slovenskih škofij, razen iz koprske. Po besedah župnika v Poljanah nad Škofjo Loko Jožeta Pluta, pa so na prvem mestu življenja ljudi in šele nato sanacija, tudi cerkvenih objektov.

Ujma je največ škode pustila na cerkvah in Cerkvenih prostorih v ljubljanski nadškofiji. Tako je voda v Trzinu zalila župnišče in župnijsko cerkev, cerkev na Trati v Cerkljah in podružnični cerkvi Mostah ter Suhadolah v močno prizadeti župniji Komenda.

Povodenj je močno udarila tudi Škofjo Loko. O škodi poročajo iz podružnične cerkve v Hotavljah in župnije Poljane nad Škofjo Loko.

Tam je voda zalila prostore pod cerkvijo, večjo škodo v sami cerkvi pa so po besedah tamkajšnjega župnika Jožeta Pluta, preprečila protipoplavna vrata, ki so jih župljani postavili pred leti, saj je župnijo povodenj v zadnjih letih prizadela že večkrat: »Tako smo letos, hvala Bogu, uspeli, da je bilo zunaj sicer 1.7 m vode, notri pa je prišlo samo 20 cm in zelo malo blata, govorimo o prostorih, ki jih imamo pod cerkvijo. Medtem, ko ostali prostori pa ravno tako 1.7 m vode. Smo zelo hvaležni, da nam je uspelo kar dobršen del zadržati.«

Po Plutovih besedah bo sanacija, tudi sakralnih objektov že prišla, a da je zdaj na prvem mestu pomoč v poplavah najbolj prizadetim ljudem: »Pri nas je v župniji okrog 50 hiš, tudi takih, ki so jih plazovi delno uničili, ali pa še grozijo. In smo vsi v strahu, kaj se bo zgodilo s temi hišami in gospodarskimi poslopji.«

Kakšno je sicer stanje še po drugih škofijah?

Iz nadškofije Maribor poročajo o odkriti cerkvi in frančiškanskemu samostanu v Sveti Trojici v Slovenskih goricah. Streho in okna je neurje poškodovalo tudi v župniji Videm v Celjski škofiji, ki poroča tudi o poplavljeni Marijini romarski cerkvi v Petrovčah.

Tamkajšnji župnik, pater Vanči Arzenšek je dejal, da je cerkev poplavilo pol metra vode: »Poškodovane so bile klopi, vsi tepihi in ozvočenje, evharistične knjige in evharistično perilo, spovednice. Tako, da je kar precej škode v baziliki. Smo oprali baziliko že dvakrat, dvignili klopi in še moramo jo tretjič oprati,« je dejal Arzenšek in dodal, da bodo baziliko pripravili za torkovo obhajanje Marijinega vnebovzetja.

... ki ga bodo po zagotovilih župnika obhajali v baziliki. Večje škode na cerkvenih zgradbah pa ni v murskosoboški škofiji. Tam naj bi na posameznih cerkvah v ujmi odneslo le nekaj strešnikov. Podobno je v škofiji Novo mesto, kjer naj bi bili lažje poškodovani dve cerkvi.

Novice
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...