Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Papež na osrednjem srečanju z mladimi v Lizboni (foto: Simone Risoluti / Vatican News)
Papež na osrednjem srečanju z mladimi v Lizboni | (foto: Simone Risoluti / Vatican News)

Papež mladim v Lizboni: »Vi ste znamenje miru za svet!

Cerkev po svetu | 06.08.2023, 16:27 Marcel Krek

Papež Frančišek je nekaj pred poldnevom po slovenskem času s slovesno sveto mašo na današnji praznik Jezusovega spremenjenja na gori pred milijonom in pol mladih z vsega sveta na trgu Tejo v Lizboni, sklenil obisk Portugalske ob svetovnem dnevu mladih. V pridigi je poudaril, da svet in Cerkev mlade potrebujeta, kot zemlja dež.

Sveti oče se je v nagovoru zahvalil vsem pričujočim, lizbonskemu patriarhu, portugalskim oblastem in prostovoljcem. Spomnil se je tudi vseh mladih, ki v Lizboni niso bili fizično prisotni, ampak s posebnimi molitvami, ki so jih pripravljali lokalni škofje – v Sloveniji mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Mladim je na srce položil, naj se vedno zavedajo, da hodijo v radosti evangelija.

»Ko pridejo neizogibni časi utrujenosti in razočaranja, in morda skušnjava, da bi obupali ali se zaprli vase, podoživite izkušnje in milosti teh dni. Nikoli ne pozabite, kdo v resnici ste. Sveto Božje ljudstvo, ki hodi v veselju evangelija.«

Ob tem se je papež spomnil tudi vseh mladih, ki trpijo v konfliktih po svetu.

»Z mislimi in molitvami še posebej spremljajmo tiste, ki zaradi oboroženih spopadov in vojn niso mogli biti z nami. Na svetu je veliko vojn. Veliko je spopadov. Če pomislimo na to celino: na ljubo Ukrajino, ki še naprej močno trpi. Čutim veliko žalosti.«

Predstavniki maldih z vsega sveta
Predstavniki maldih z vsega sveta © Simone Risoluti / Vatican News

Papež je z mladimi delil tudi sanje o miru. O mladih, ki delajo in molijo za mir, za mirno prihodnost, ki jo je papež položil v roke Devici Mariji, Kraljici miru. Ob tem je mlade pozval:

»Tudi, ko se vračate domov, še naprej molite za mir. Vi ste znamenje miru za svet. Pokažite, kako lahko različne narodnosti, jeziki in zgodovine združujejo in ne razdvajajo. Ste upanje za drugačen svet. Že vnaprej, hvala vam. Prizadevajte si za to.«

Sveti oče se je sicer včeraj zvečer mudil tudi v romarskem svetišču v Fatimi. Tam je s približno 200 tisoč verniki zmolil veseli del rožnega venca in sicer po namenih: za mlade jetnike, za udeležence Svetovnega dneva mladih, za mlade bolne in invalide ter za papeža. Nato se je odpravil še v Lizbono, kjer je pravtako v parku Tejo vodil molitveno bdenje z več kot milijon mladimi.

Veselje Korejcev ob potrditve naslednjega srečanja v Seulu
Veselje Korejcev ob potrditve naslednjega srečanja v Seulu © Simone Risoluti / Vatican News

Naslednji svetovni dan mladih bo leta 2027 gostil južnokorejski Seul.

Cerkev po svetu, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.