Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
 (foto: marianaviolante950 / Pixabay)
| (foto: marianaviolante950 / Pixabay)

Pravica otrok do duhovnega razvoja

Novice | 02.08.2023, 10:34 Helena Kregar

V Švedski Saetili, nedaleč od Göteborga, se je odvijal mednarodni kongres zveze krščanskih učiteljev Evrope (SIESC). Letošnji gostitelj je bil RKF (National Association of Christian Foster Care), Švedska zveza krščanskih učiteljev, staršev in drugih, ki skrbijo za posredovanje vrednot krščanske vere doma, v šoli in v družbi. So predstavniki protestantske krščanske skupnosti, saj je katoličanov na Švedskem le okrog 1,3 %.

Kar 60 udeležencev je prišlo iz 12 evropskih držav. Vsako leto smo veseli predvsem kolegov iz novih držav EU - letos so bile to kolegice iz Madžarske in dva predstavnika iz Ukrajine, iz DKPS pa nas je bilo letos pet. Kot je že ustaljena praksa, so bili trije dopoldnevi srečanja posvečeni predavanjem o naslovni temi, popoldnevi pa razpravam med udeleženci in ogledom naravne in kulturne dediščine področja.

Otvoritev kongresa je zaznamoval predvsem nagovor švedskega kardinala škof Andresa Anoreliusa, ki je po otvoritvi z nami daroval tudi sveto mašo. Prvo predavanje z naslovom Perspektiva otrok sta imela zakonca Per in Terese Ewetr. Per je direktor Clapham Instituta, ki proučuje zgodovino in stanje religioznosti v svetu. Predstavila sta nam sodobno evropsko družbo in njeno sekularno naravnanost, v kateri ima Švedska vodilno vlogo. Pregled evropske zakonodaje in deklaracij o človekovih in otrokovih pravicah daje državljanom, družinam in šolam možnost, da na temelju teh pravic vzgajajo in skrbijo za duhovni razvoj otrok. S svojimi izkušnjami sta nas nagovarjala k pogumni in odločni drži, da se v svojih državah zavzamemo za te pravice, ki so seveda spregledane in tudi kršene, če kot državljani ali kot starši to dopuščamo. Predavanje je bilo ustvarjalno in interaktivno, prepleteno s pogovori o teh vprašanjih v manjših narodnostno mešanih skupinah.

Drugo predavanje z naslovom Perspektiva in temeljne vrednote šole je imel ravnatelj katoliške šole v Stockholmu, Andreas Dunemyr. V prav tako razgibanem in z našimi razpravami prepletenem dopoldnevu govoril o EGO Logiki, »jurisdifikaciji šole« (vsi se srečujemo s to tegobo!) in o možnostih, moči, zavesti in sposobnostih učiteljevi, da poučujemo in vzgajamo holistično – v zavedanju vseh človeških dimenzij otroka. Tretje predavanje je imela predstavnica Švedskega Katoliškega izobraževalnega komiteja – KPN, Ulrika Erlandsson. Predstavila je delo te ustanove, ki se ukvarja predvsem s sodobno katehezo. Na preprost in izredno toplo človeški način nam je prikazala njihove temeljne pristope, ki zazvenijo skladno z Ljubeznijo, ki je položena v vsako človeško bitje.

Popoldnevi so na SIESC-u vedno posvečeni spoznavanju bližnje okolice. Tako smo si ogledali Goeteborg in prisostvovali sveti maši enega od redkih katoliških novomašnikov. Obiskali smo Saetilo, bližnje mestece in v cerkvi prisluhnili pastorju, ki je opisal zgodovino kraja in cerkve. Obiskali smo tradicionalno tkalnico lanenih izdelkov v Ekelundu, etnološko bogato vas Aeskhult, povsod pa doživljali izredno preprostost in gostoljubje naših švedskih kolegov. Zadnji dan srečanja je vedno namenjen celodnevni ekskurziji. Podali smo se na zgodovinsko geografsko potovanje po pokrajini Vaestergoetladn z ogledom mest in tudi največjega švedskega jezera Vaennern.

Kaj nam pomeni vsakoletno srečanje SIESC? To je strokovno in prijateljsko srečanje mladih in upokojenih učiteljev. Z vsakoletno udeležbo lahko spremljamo dogajanje, družbene in politične spremembe v državah članicah, ki se odražajo v šoli in v naših družinah. Naslednje leto bomo kongres gostili v Sloveniji. Potekal bo v Vipavi in želimo si, da bi se nam v DKPS pridružilo čim več naših članov in tudi vseh drugih pedagogov.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...