Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Msgr. Franci Trstenjak, direktor Radia Ognjišče (foto: Rok Mihevc)
Msgr. Franci Trstenjak, direktor Radia Ognjišče | (foto: Rok Mihevc)

Hvaležen, da sem lahko orodje v Božjih rokah

Naš pogled | 01.08.2023, 12:48 msgr. Franci Trstenjak

Včeraj, 31. julija, je minilo 30 let, odkar sem sklenil štiriletno kaplansko službo v celjski mestni župniji sv. Danijela, ki je danes stolnica celjske škofije. To je bilo moje prvo in zadnje kaplansko mesto. Na današnji dan, 1. avgusta 1993, pa sem nastopil službo glavnega in odgovornega urednika Radia Ognjišče, ki je bil takrat šele ideja v glavi ustanovitelja mons. Franca Boleta in na nekaj papirjih, ki so izkazovali dovoljenje za nekaj oddajnih točk.

Hvaležen sem mariborskemu škofu, danes upokojenemu mariborskemu nadškofu metropolitu, dr. Francu Krambergerju, ki mi je kot mariborskemu duhovniku dal dovoljenje za zaupano poslanstvo.

»Iz nule.«

Mnogo let pozneje sem slišal, da škofovi svetovalci niso bili za to, da mi me prepustil Tiskovnemu društvu Ognjišče. Škof je tako rekoč na svojo roko sprejel odločitev in mi zaupal pionirsko delo: začeti katoliški radio od začetka, kot radi rečemo - »iz nule«.

Z nastopom nove službe, še pred dopolnjenim 30. letom življenja, je bil pred menoj velik prazen list, ki ga je bilo potrebno popisati, da je Radio Ognjišče v letu 1994 začel s svojim poslanstvom.

V Kopru, nato še v Ljubljani

Naprej junija v koprskem studiu, potem pa konec novembra v ljubljanskem. In to 24 ur na dan. Priznam, nisem bil medijsko izobražen človek, a po Božji milosti sem imel kot kaplan veliko srečanj z medijskimi ljudmi, ki so mi v pogovorih dali ogromno koristnih informacij, s katerimi sem si lahko pomagal pri snovanju programske sheme in tudi pri naboru sodelavcev.

Pred začetkom Radia Ognjišče so bile moje medijske izkušnje dobrodelni koncert Klic dobrote in priprava tedenske verske oddaje na Radiu Celje ter štirinajstdnevne oddaje Klic dobrote na Štajerskem valu.

Moji veliki mentorji in vzorniki so bili radijske in televizijske osebnosti: Ida Baš, Nataša Dolenc, Danica Godec, Metka Šišernik, Janez Dolinar in Marjan Šneberger. Vesel sem, da sta se poleg omenjenih v vrsto učiteljev naših sodelavcev postavili tudi Ajda Kalan in Tonja Rahonc. Mene osebno pa je nekaj časa pripravljala spoštovana in cenjena Ana Mlakar, ki velja za prvi radijski glas in prvo učiteljico radijskega jezika v Sloveniji.

»Bog si tudi s "klumpom" pomaga.«

Ko sem 1. avgusta 1993 nastopil novo službo, nisem vedel, kaj bo in kaj se bo rodilo. Po Božji previdnosti in neizmerni dobroti se je osnovala programska shema, ki je še danes v glavnem v veljavi in katero z veseljem sprejema širok krog poslušalcev. Kakšne so natančne številke, ne moremo vedeti. Osebno pa ne verjamem v različne raziskave. Verjamem pa v odmeve, ki jih slišim s terena.

Vsako leto bolj verjamem v sporočilo besed svojega pokojnega župnika v mariborski stolnici, dr. Vinka Frangeža: »Bog si tudi s "klumpom" pomaga.« Nobenih zaslug si ne pripisujem. Sem pa hvaležen, da sem lahko orodje v Božjih rokah. In hvaležen sem za vse sodelavce, ki pišejo zgodbo Radia Ognjišče od samega začetka. Hvaležen pa seveda tudi vsem ostalim, ki so se pridružili našim vrstam pozneje.

Radio Ognjišče je dobro sprejet

Po tridesetih letih radijskega ustvarjanja sem iskreno hvaležen, da je Radio Ognjišče dobro sprejet in pri mnogih zelo spoštovan. V veliko veselje so mi besede s strani poslušalcev: »Kaj bi bilo, če ne bi bilo Radia Ognjišče!« Da pa je nekaterim naš radio trn v peti, je pa tudi logično. Vsem pač ni mogoče ustreči in izpolniti njihovih osebnih želja. Še manj pa usmerjati jadra v nasproten veter. Nikoli in nikdar!

Bolijo pa krivične obtožbe in namigovanja, da naj bi bili v službi tistih, ki so proti Bogu, Cerkvi in slovenski samostojnosti. Kar nekaj tega pelina sem moral popiti, a me je, hvala Bogu, On vse bolj potrjeval v zavesti, da sem stopil na pravo pot. Gotovo so bile storjene tudi napake, za katere mi je žal, nikoli pa ni bilo ničesar storjenega proti temeljni usmeritvi Radia Ognjišče nalašč in hote.

Gradimo na krščanskih vednotah

Vodilo Radia Ognjišče je bilo in bo evangelij ter krščanske vrednote, pa tudi identiteta slovenskega naroda in domovine ter ljubezen do slovenskega jezika. Ko bomo v prihodnjem letu slavili 30 let, bomo lahko z mirno vestjo in ponosom rekli, da smo bili zvesti koreninam, ki smo jih pognali v letih 1993 in 1994, ko so se opravljala pripravljalna dela.

Tudi ob koncu tega osebnega razmišljanja moram izreči iskreno zahvalo vsem poslušalcem, ki verjamete v Radio Ognjišče in ga z veseljem, celo z navdušenjem poslušate. Še posebej hvala vsem vam, ki za Radio namenjate vsako leto svoj dar, da lahko obstane in se razvija. Naj vam dobri Bog bogato povrne z zdravjem na duši in telesu!

Naš pogled
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...