Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nena Dautanac (foto: Rok Mihevc)
Nena Dautanac | (foto: Rok Mihevc)

Nena Dautanac in njena šola

Naš gost | 21.07.2023, 10:34 Mateja Subotičanec

Tokrat smo pred mikrofon povabili Neno Dautanac, po rodu je Hrvatica, ki jo je življenjska pot že v mladosti pripeljala v Slovenijo. Pot je bila polna preizkušenj in težav, a te so, kot pravi naša sogovornica, samo odskočna deska v boljše življenje.

Primarna družina ji je dala vse vrednote, ki jih kot zrela ženska udejanja in potrebuje. Tam se je namreč naučila, da je delo velika vrednota. Zato je rada poprijela za vsako delo. Tako je nekaj časa delala v delikatesi za Bežigradom v Ljubljani a vedno z mislijo: to, kar delaš, delaj najboljše kot znaš. Ni namreč pomembno kje si in kaj delaš, ampak kako delaš. Njeni starši so ji položili

že v zibelko, da je treba biti pri delu scela. To je šlo, dokler naša gostja ni zbolela. Alergija ji namreč ni več dopuščala obiskovati službe. Kaj se zgodi s človekom, ki ga bolezen tako pripelje pred zid, bi verjetno najbolje vedeli podobno preizkušeni poslušalci. Nena nam je zaupala tudi, da je to sovpadlo tudi s težkim položajem v zakonu, takrat je namreč ostala sama s hčerko.

Naša gostja je imela srečo, da ji je Naključje na pot pripeljalo prijateljico, ki ji je rekla, da je Jezus živ in da lahko pomaga v vsakem življenjskem položaju in okoliščini. A vse to se ji je zdelo precej neverjetno. Sicer je bila krščansko vzgojena, a kaj več od nedeljske maše, se ji ni zdelo potrebno. Prijateljica jo je tudi nagovorila, naj v roke vzame Sveto pismo in naj bere. Nena je morala prej streti še predsodek, da je Sveto pismo samo za duhovnike...a je knjigo potem vzela v roke in brala. Brala in spoznavala, da so besede prijateljice resnične.

Žilvjenjska izkušnja je našo gosto pripeljala do šole odličnosti, ki jo udejanja na raznih seminarjih, svoje misli, pa je tudi zapisala v knjigah, med drugim v knjigi MISLI IN ČUSTVA. V opisu omenjenega dela med drugim piše: »V zadnjih letih se zelo veliko piše in govori o moči misli in o čustvih. Še posebej o čustvih. Na to temo ponujajo veliko različnih seminarjev. To je postalo popularno, moderno, »trendovsko«, »nujno« ter »in«. Pogosto slišim zveze »osebnostna zrelost« in »čustvena inteligenca«. Res potrebujemo znanja, vendar pri vseh teh različnih učenjih ne smemo izgubiti »zdrave kmečke pameti« ter praktičnega stika z resničnim vsakdanjim življenjem. In ravno to je namen te knjižice, da vas spodbudi in usmeri k uporabi vaše zdrave pameti in k pogumu, da delate to, kar je prav, namesto tega, kar je moderno. Trendi in modne muhe pridejo in gredo ter se spreminjajo, naravni zakoni vzroka in posledice pa ostajajo nespremenljivi.«

Nena Dautanac je motivacijska govornica, ki govori iz izkušenj in svoja predavanja podkrepi s primeri iz prakse. Predavanja so praktična, sproščena in obogatena zzanimivimi zgodbami. Njeno temeljno poslanstvo je razvijanje celostne posameznikove osebnosti in njegovih potencialov. Predava ljudem vseh starosti in profilov tako v gospodarstvu kot tudi v javnih ustanovah in raznih organizacijah. V prostem času brezplačno dela z ljudmi v stiski.

Za več informacij obiščite njeno spletno stran, (www.solaodlicnosti.si), tam boste dobili tudi vse ostale informacije, ki bi vas utegnile zanimati. In seveda vabljeni tudi k poslušanju oddaje Naš gost med našimi podcasti.

Naš gost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.