Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Študentje (foto: STA)
Študentje | (foto: STA)

Začetek vpisa na fakultete. Je sistem povsem ustrezen?

Slovenija | 25.07.2023, 13:47 Marcel Krek

Od včeraj se lahko bodoči študenti vpisujejo v prve letnike dodiplomskih in enovitih magistrskih študijskih programov v prvem prijavnem roku za študijsko leto 2023/2024. Vpisi prvega roka, na katerega se je prijavilo več kot 14.500 kandidatov, bodo potekali do 17. avgusta.

Omejitev vpisa za slovenske in državljane držav Evropske unije je letos na 104-ih študijskih smereh. Gre za nekoliko višjo številko kot lani, ko so vpise omejili na 89-ih programih.

Tradicionalno med najbolj zaželene sodi ljubljanska Fakulteta za farmacijo. Po besedah prodekana za študijsko področje, dr. Marka Anderluha na fakulteti opažajo, da je zanimanje za študijske programe sinusoidno. "Recimo, če smo pred tremi leti imeli izjemno visoko zanimanje, je bila želja za farmacijo naslednje manjša. Tako, da se mi zdi, da se nekako dijaki ustrašijo: »Aha, saj nimam dovolj točk, oziroma dvomim, da bo imel dovolj točk,« pa niti ne oddajajo svoje želje, tam, kjer si zares želijo biti."

Anderluh, ki je tako precej kritičen do trenutnega sistema vpisovanja in postavljanja omejitev, saj da ob točkah, v prednost postavlja predvsem dijake, ki so nek program označili za svoj prvi izbor. "To morda ni najbolj smotrno, kajti na ta način v bistvu želimo od dijakov, da so zelo taktični pri izbiri tistega prvega programa. Na ta način sicer dosežemo širok vpis na različne študijske programe, k dokaj podobnemu ali pa več ali manj podobnemu vpisu. Ni pa to mogoče najbolje za dijake, ki pa imajo želje, pa niso prepričani, ali se bodo lahko vpisali ali ne. In potem raje zaradi taktiziranja izberejo nek drug študijski program."

Kako vpis narediti bolj "pravičen"?

Anderluh predlaga večji pomen točk in vrnitev sprejemnih izpitov na večino študijskih programov.

Visoko število prijav v prvem roku in posledično višje omejitve sicer beležijo tudi na ljubljanski medicinski fakulteti, kjer imajo že drugo nekoliko več razpisanih prostih študijskih mest. Iz fakultete so nam sporočili, da to bistveno ne vpliva na omejitev vpisa. "Nekoliko se je zmanjšalo minimalno število potrebnih točk za vpis v program, tako na medicini kot na dentalni medicini," so zapisali v odgovoru na naša vprašanja.

Zanimalo nas je tudi, ali trenutne (obupne) razmere v slovenskem zdravstvu, vplivajo na vpis na ljubljansko medicinsko fakulteto? "Zaenkrat se situacija v zdravstvenem sistemu ne odraža v interesu za študij medicine in dentalne medicine, saj je se na razpisana mesta še vedno kandidira bistveno več kandidatov (približno dvakrat več) kot je razpisanih mest," je v pisnem odgovoru pojasnil prodekan za študijsko področje medicine prof. dr. Tomaž Marš.

Kaj bodočim študentom svetujejo fakultete?

Andeluh z ljubljanske fakultete za farmacijo bodočim študentom svetuje,da se vpišejo na tiste študijske programe, s katerimi bodo uresničili svoje želje. "Kajti le tako bodo uspešni delavci, če se bodo zares počutili na svojem »domačem igrišču,« če se tako izrazim, in če bodo veseli in zadovoljni s poklicem, ki ga bodo opravljali." Marš pa bodočim študentom medicine svetuje, da "če v sebi prepoznajo plemenito poslanstvo pomagati sočloveku in imajo občutek in sočutje za ljudi, humanizem, so vztrajni radovedni in se pripravljeni vseživljenje in kariero učiti se odločajo za pravi študij in bodoči poklic."

Podatki o še prostih mestih za drugi prijavni rok bodo nato 18. avgusta objavili na spletnem portalu eVŠ in spletnih straneh visokošolskih zavodov. Drugi prijavni rok bo nato potekal med 21. in 25. avgustom.

Višje število kandidatov za vpis in posledično višji točkovni prag za sprejem beležijo še na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo in sicer na smeri Filmska in televizijska režija. Tako na ljubljanski kot mariborski Filozofski fakulteti je tudi tokrat zelo priljubljena smer psihologija, na ljubljanski Pedagoški fakulteti večji naval beležijo pri smereh logopedija ter surdopedagogika in predšolska vzgoja, na Fakulteti za dizajn pa na smereh notranja oprema in vizualne komunikacije.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.