Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Sobivanje generacij (foto: Rok Mihevc)
Sobivanje generacij | (foto: Rok Mihevc)

Modrost in hitrost kot odlična kombinacija sobivanja

Slovenija | 12.07.2023, 09:32 s. Meta Potočnik

V domu starejših DEOS Notranje Gorice se pripravljajo na nov korak k medgeneracijskemu sobivanju otrok in starejših, saj bo s 1. septembrom tam zaživela enota Uršulinskega zavoda oz. Angelinega vrtca iz Ljubljane. Katerim vrednotam želijo s tem slediti in kakšne sanje imajo za prihodnost?

Tovrstne prakse sobivanja v Sloveniji še ni

Ker tovrstne prakse sobivanja v Sloveniji še ni, smo poklicali direktorico Doma starejših Deos Notranje Gorice Ano Petrič, ki je povedala, da se je zamisel rojevala več let. Trenutno pripravljajo prostore, na voljo imajo 150 kvadratnih metrov za notranje prostore in 300 za zunanje površine.

Montessori pristop

In zakaj so se odločili za pristop montessori, ki so ga v Slovenijo pred več kot 20 leti pripeljale sestre Uršulinke? »Ker je pristop malo drugačen, saj spodbuja tako otroke kot tudi starejše, da so čim bolj samostojni, kar mi je zelo všeč. Vemo, da je Marija Montessori poudarjala: Pomagaj mi, da naredim sam. Občutek imam, da se naš zahodni svet vrti preveč v to smer, da ljudje ne znajo dovolj poskrbeti zase in pričakujejo, da bodo drugi nekaj storili zanje (starši, župan, država ...)« Zato so tudi poslali nekaj svojih zaposlenih na izobraževanje v Celje. 

Ana Petrič je direktorica DEOS Notranje Gorice
Ana Petrič je direktorica DEOS Notranje Gorice © osebni arhiv

Sprehodi, drobna gospodinjska dela, branje ...

Ker je njihov dom starejših zelo velik, imajo čez leto več kot 400 različnih aktivnosti. Ko se je Ana Petrič bolje seznanila z delovanjem Angelinega vrtca, je videla, da imajo tudi tam otroci veliko praktičnih aktivnosti in so precej zunaj:

»Mislim, da bomo tukaj zelo lepo prišli skupaj. Kot sva se z ravnateljico pogovarjali, bi del programa lahko imeli skupaj. Osnovne aktivnosti bi seveda imeli ločeno, skupaj pa bi lahko imeli sprehode, drobna gospodinjska dela, branje ... in to je dober začetek povezovanja generacij, kar je za našo prihodnost nujno potrebno.«


 Katoliški temelji vrtca

Po besedah ravnateljice Angelinega vrtca Tine Opeka bodo najprej odprli en oddelek in sicer za otroke od 11 meseca do vstopa v šolo. Za ta korak so se odločili tudi zato, da imajo lahko del vrtca na obrobju Ljubljane: »Tja bomo poslali naši dve dolgoletni vzgojiteljici, saj jima bo lažje začeti delo na novi lokaciji. Ker imamo tudi katoliške temelje, je potrebno, da to poznata in predajata otrokom.«

Tina Opeka je ravnateljica Angelinega vrtca
Tina Opeka je ravnateljica Angelinega vrtca © osebni arhiv

ZBIRANJE PRIJAV

Za skupino 17 otrok v starosti od 11 mesecev do vstopa v šolo bosta skrbeli dve izkušeni vzgojiteljici. Prijave sprejemajo v Angelinem vrtcu, vse informacije pa najdete na njihovi spletni strani. 

Veselimo se njihovih začetkov in vsekakor bomo o tem konkretnem razvoju medgeneracijskega sodelovanja še pisali. Celotnemu pogovoru z Ano Petrič prisluhnite tukaj.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.