Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Praznovanje dneva državnosti v Arboretumu Volčji potok (foto: Rok Mihevc)
Praznovanje dneva državnosti v Arboretumu Volčji potok | (foto: Rok Mihevc)

Vrtnice, kip male Terezije in 1500 ponosnih Slovencev

Dogodki | 26.06.2023, 10:55 s. Meta Potočnik

»Slovenija, vse najboljše za te« smo na dan državnosti dopoldne zapeli v Arboretumu in državo ter našo domovino počastili v prekrasnem okolju med vrtnicami, drugim cvetjem in zelenjem. Razveselili smo se tudi vseh Prijateljev Radia Ognjišče, saj je Arboretum tudi kraj srečanja naših zvestih PRO-jevcev. Pred mašo je pomožni škof Anton Jamnik najprej blagoslovil blagoslovil kip sv. Terezije Deteta Jezusa v naravni velikosti v vrtu vrtnic, ki nosijo imena po svetnikih in papežih.

Več kot 1500 obiskovalcev

Svoj košček v mozaik praznovanj ob Dnevu Državnosti že nekaj let dodaja Radio Ognjišče v sodelovanju z Arboretumom Volčji potok. V čudovitem vremenu in pod senco košatih dreves se je v odličnem vzdušju zbralo približno 1500 ponosnih državljanov in državljank Slovenije. Videli smo lahko družine, ki so si svoj prostorček uredili na tleh, in tekajoče otroke, ki so upanje za prihodnost naše domovine.

Množica obiskovalcev
Množica obiskovalcev © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Škof Jamnik o spominih na škofa Šuštarja

Škof Jamnik je v začetku najprej obudil svoje spomine na težke tedne pred 32. leti in takratnega nadškofa Alojzija Šuštarja, ki se ni bal in je izražal veliko zaupanje v Boga:

""V nedeljo 30. Junija 1991 ob 9. uri, je nadškof Šuštar, kljub napovednim bombnega napada, odšel v ljubljansko stolnico in tam vodil mašo za mir in domovino. Med mašo je k meni prišel stolni župnik Vinko Vegelj in rekel, da je napovedan bombni napad na Ljubljano in da naj nadškof prekine mašo. Nadškofu grem to po izpovedi vere povedat, on pa povsem mirno odgovori: »Ne bojmo so, v Božjih rokah smo!« in mirno nadaljeval s sveto mašo. Popolnoma me je prevzela njegova mirnost, zaupanje v Božjo voljo in Stvarnika zgodovine ter izročanje v varstvo Marije Pomagaj."

© Rok Mihevc

Sveto mašo je daroval škof Anton Jamnik
Sveto mašo je daroval škof Anton Jamnik © Rok Mihevc

Slovenski narod ostaja trajni dolžnik tudi škofu Vovku

Vse navzoče je povabil, da se ponovno ponosno zavedo svojih krščanskih korenin, iz katerih je zrasla zamisel Evropske unije. Iz teh korenin je zrasel tudi božji služabnik škof Anton Vovk in letos obhajamo 60. letnico njegove smrti. Citiral je izjavo prvega predsednika parlamenta Franca Bučarja, ki je leta 2004 ob razmišljanju o knjigi Vovkovih zapisov V spomin in opomin zapisal:

»Osebnost, ki je v največji in odločilni meri vplivala na razvoj slovenske družbe na najbolj kritični, prelomni točki njenega oblikovanja v sredini preteklega stoletja, s tem da je s svojo dejavnostjo in pogumom ustvarila temelj, na katerem so lahko nadaljevali vsi tisti, ki so si prizadevali za svobodno družbo in za samostojno Slovenijo, je bil prav škof Vovk. Dal jim je tudi oseben zgled. Brez škofa Vovka ne bi bilo današnje svobodne Slovenije. Če bi bilo komu treba postaviti spomenik kot najpomembnejši osebi prejšnjega stoletja, ki je odločilno posegla v usodo slovenskega naroda za prehod v samostojno in svobodno družbo, je to vsekakor škof Vovk. Slovenski narod ostaja njegov trajni dolžnik.«

© Rok Mihevc

Videli smo lahko družine, ki so si svoj prostorček uredili na tleh
Videli smo lahko družine, ki so si svoj prostorček uredili na tleh © Rok Mihevc

Prišle so tudi narodne noše
Prišle so tudi narodne noše © Rok Mihevc

Še koncert Godbe Domžale

Po maši je sledil odličen in živahen koncert Godbe Domžale pod vodstvom dirigenta Gregorja Vidmarja, akademskega glasbenika in profesorja klarineta, ki je sicer zaposlen v Orkestru Slovenske vojske.

Godba Domžale
Godba Domžale © Rok Mihevc

Dirigent Godbe Domžale Gregor Vidmar
Dirigent Godbe Domžale Gregor Vidmar © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Prireditev je vodil Robert Božič
Prireditev je vodil Robert Božič © Rok Mihevc

 

Blagoslov kipa male Terezije

Blagoslov kipa male Terezije
Blagoslov kipa male Terezije © Rok Mihevc

Mala Terezija
Mala Terezija © Rok Mihevc

Mala Terezija obdana z vrtnicami
Mala Terezija obdana z vrtnicami © Rok Mihevc

Vse fotografije si lahko ogledate na Facebook profilu.

Dogodki
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.