Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
 (foto: ARO)
| (foto: ARO)

Bele ladje na morju...

Radijske počitnice | 25.06.2023, 12:01 Lidija Zupanič

… bi lahko naslovila današnji zapis četrtega dne 21. radijskih počitnic. Spet je pester počitniško delovni dan za nami. Po jutranji telovadbi, kjer se nas je zbrala kar prijetna skupina, ki je pridno sledila nasvetom in prikazom počitnikarke ….. ki je telovadbo vodila, smo se okrepljeni z zajtrkom vkrcali v avtobuse in se odpeljali do bližnjega pristanišča.

Na dveh ladjah, na katere se nas je vkrcalo cca. 130 počitnikarjev, nekateri so ostali pri hotelu in čas izkoristili za kopanje in počitek, smo zapluli po Boki Kotorski. Ogledali smo si cerkvico Marije od Škrpjela, ki bila narejena v znak zahvale Mariji, ko je eden od bratov mornarjev, ki sta na tistem mestu našla Marijino sliko, čudežno ozdravel. Začela sta puščati kamne na tem prostoru in sledili so jima mornarji, ko so odhajali ali so se vračali domov. Dvesto let so potrebovali, da so utrdili tla na katerih je zrastla res lepa cerkev, ki je priprošnjica mnogim mornarjem in posameznikom. Hvaležnost za ozdravitve, srečne vrnitve domov, rešitve takšnih in drugačnih tegob življenja, je razbrati iz mnogih zahval v obliki kipov, ikon, slik, posebnih ploščic, ki krasijo stene in strop cerkve in muzeja nad njo.

Najbolj ponosni so na gobelin, ki ga je vezla žena mornarja. Namreč, ta ji je vedno, ko se je vrnil domov, prinašal zlate niti, ki jih je začela uporabljati za vezenje. In ko je čez leta vedno redkeje prihajal domov, ji je zmanjkovalo niti, da bi gobelin dokončala in tako je začela uporabljati svoje lase. In angeli, ki so del tega gobelina, imajo eni rjave, drugi pa že sive lase, kakršni so postajali bili tudi njeni, saj je gobelin vezla kar 25 let.

Z ladjico smo nato pot nadaljevali proti Prčanju, kjer smo prosti čas izkoristili za sprehod, kopanje in ogled. Po vrnitvi na ladjo nas je čakala plovba proti Stolivu, na ladji pa pogostitev z ribami oz .«fišh piknik«, kot radi rečemo. Prijetna družba in dobronamerni počitnikarji smo v pesmi in besedi ure druženja na ladjici lepo preživeli in se dobre volje vrnili v hotel.

Po večerji smo počitnikarjem pripravili poseben, duhovno-domovinski večer, katerega namen je bil obeležiti Dan državnosti na prav poseben način. Povabili smo jih na pot po stopinjah slovenske vernosti. Preko vezne besede smo se namreč spomnili večjih mejnikov, ki so odločilno vplivali na to, da imamo danes svojo državo. Viktorin Ptujski, sv. Hieronim, sv. brata Ciril in Metod, številni redovi in samostani, Trubar, Slomšek, Matija Majer Ziljski, Janez Evangelist Krek, Lamber Ehrich … so osebe, ki so odločilno vplivale na to, da imamo danes svoj jezik, državo, vero.

Vidno ganjeni so počitnikarji odhajali iz dvorane, saj je besedilom in dejstvom, ki smo jih ta večer osvetlili, bil odličen dodatek duh Taizeja. Peli smo Taizejske napeve, spremljal nas je Taizejski instrumental. Slovenija bo letos namreč gostiteljica Evropskega novoletnega Taizejskega srečanja in z duhovno domovinskim večerom smo želeli povezati dva pomembna mejnika. Kako je vera odločilno vplivala na našo slovenskost, na našo domovino, na naš jezik in kako se naša domovina Slovenija odpira v svet, v Evropo. Eden od teh načinov je tudi mednarodno srečanje mladih, ki je pred nami.

Jožica in Franc
Jožica in Franc © ARO

Jožica Horvat iz Muretincev je na radijskih počitnicah prvič. Svojo prisotnost pripisuje botri, krstni in birmanski, ki jo je navdušila nad poslušanjem Radia Ognjišče. Pravi, da jo botra velikokrat pokliče in ji svetuje, naj posluša Radio, saj tako lepo pojejo, tako lepo in pametno govorijo, molijo za druge. In sama priznava, da jo poslušanje našega radia pomirja in ji vliva volje, saj je velikokrat žalostna in obupana, kajti opravlja delo v zavodu Dornava, kjer se popolnoma predaja že 32 let.

Od nekdaj je stregla ljudem in že kot deklici ji je dedek govoril, da bo pomagala ljudem in pritrjuje, da je zgled dobila prav od svojih staršev in starih staršev.

Radijske počitnice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.