Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Irena Šinko, Anton Medved in Uroš Brežan med današnjimi pogajanji. (foto: Helena Žučko KZ IG)
Irena Šinko, Anton Medved in Uroš Brežan med današnjimi pogajanji. | (foto: Helena Žučko KZ IG)

Predlog Uredbe o upravljanju območij Natura 2000 umaknjen?

Kmetijstvo | 09.06.2023, 15:25 Robert Božič

Pravno mnenje o neustavnosti in nezakonitosti režima Natura 2000, kot ga predvideva predlog Uredbe o upravljanju območij Natura 2000 za obdobje 2023-2028, ki ga je Zadružna zveza Slovenije v ponedeljek javnosti predstavila na Igu, je očitno prispevalo k premiku pogajanj med vlado in kmeti. Po besedah Antona Medveda, predsednika Sindikata kmetov Slovenije je med napornimi pogajanji opoldne prišlo do umika sporne uredbe, kar omogoča, da se odprejo pogovori tudi o drugih zahtevah kmetov. Na današnjih pogajanjih naj bi sicer bilo predvidenih sedem (7) točk.

Po skopih informacijah, ki so v prvih treh urah pogovorov pricurljare v javnost, je danes pobudo na pogovorih prevzela kmetijska ministrica Irena Šinko.

Šinko: »Lahko povem da smo dosegli napredek...«

Ta je v premoru med pogajanji tudi prva stopila pred mikrofon in kmetom z Barja, ki so čakali na razplet, povedala, da uradne izjave za medije, dokler pogajanja ne bodo zaključena, sicer z ministrom Brežanom ne dajeta, »a lahko povem, da smo danes dejansko dosegli napredek, in sicer na področju, ki je najbolj občutljivo, na Naturi 2000.«

Minister Brežan je dodal, da je zadovoljen da je lahko zraven na pogajanjih. »Resno smo se lotili tematike, ki jo imamo na mizi in do zdaj so pogajanja potekala konstruktivno. In jaz in ministrica bova naredila vse, da bo tako tudi naprej.«

Uredba PUN vendarle umaknjena?

Nekoliko bolj zgovoren pa je bil Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov in na kmečki strani vodja pogajalske skupine.

»Premik smo dosegli, prvič se kaže, da bodo uvedeni prostovoljni ukrepi... V 10-tih dnevih bosta ministrstvi pripravili predloge, ki jih bomo po potrditvi s strani kmečkih nevladnih organizacij po 30-tem juniju z Evropsko komisijo skupaj predstavili, tako da pričakujemo resen premik naprej...«


Uredba o upravljanju območij Natura 2000 za obdobje 2023-2028, ki je neskladna z Ustavo Republike Slovenije in nedovoljeno posega v človekove pravice in svoboščine, naj bi torej bila umaknjena, obe ministrstvi naj bi v 10-tih dneh pripravili predlog njene spremembe, ki bo zasledoval prostovoljnost vstopanja v t.i. režime natura 2000, novo besedilo pa naj bi bilo v soglasju s kmečko stranjo sprejeto do 30. junija.

O ostalih dogovorjenih rešitvah na današnjih pogajanjih, ki še potekajo, bo Sindikat kmetov pisno obvestil javnost. Več o dogovorjenem boste slišali v nedeljski kmetijski oddaji.

Kmetijstvo
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...