Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Prigožin trdi, da je znotraj vojaškega štaba v Rostovu in da njegove sile nadzorujejo vse vojaške objekte v mesti, vključno z letališčem. (foto: Twitter)
Prigožin trdi, da je znotraj vojaškega štaba v Rostovu in da njegove sile nadzorujejo vse vojaške objekte v mesti, vključno z letališčem. | (foto: Twitter)

Prigožin z Wagnerjem se vrača nazaj? Šojgu in Gerasimov naj bi bila zamenjana.

Novice | 24.06.2023, 19:44 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

V Rusiji vladajo močno poostrene varnostne razmere, v Moskvi so uvedli celo protiteroristične ukrepe in s tovornimi vozili polnimi peska in cisternami vode blokirali most čez reko Oka na avtocesti, ki z juga vodi proti prestolnici. Potem ko je vodja zasebne vojske Wagner, Jevgenij Prigožin včeraj pozval k oboroženemu uporu proti obrambnemu ministru Sergeju Šojguju in še nekaterim visokim vojaškim poveljnikom, ki so ukazali napad na njegove vojake, so zjutraj Wagnerjeve sile v Rostovu na Donu zasedle vojaške objekte. Uporniki naj bi proti Moskvi pa tudi v nekaterih drugih smereh napredovali na skupno več kot 1700 vojaških vozilih, kot kažejo podatki, pa beležijo zelo skromen odpor ruske vojske. Putin je dogajanje označil za izdajo. Večer pa je prinesel preobrat.

19:42 Prigožin Wagner oobrača nazaj "domov"

Jevgenij Prigožin je na svojem kanalu Telegram zvečer objavil sporočilo, v katerem je povedal, da se je strinjal, da bo "ustavil" gibanje svojih čet, ki so blisskovito napredovale proti ruski prestolnici, da ne bi prišlo do prelivanja ruske krvi. V ozadju naj bi bila pogajanja, v katerih naj bi posredoval Beloruski predsednik Lukašenko.

Ruske vladne sile so zgodaj zjutraj poostrile varnost v Moskvi in v Rostovu na Donu, ki je sedež ruskega poveljstva za jug države in od koder nadzirajo vojno v Ukrajini. Tamkajšnji guverner je prebivalce pozval, naj ostanejo doma. Avtoceste z juga proti Moskvi so zaprte.

Guverner regije Kaluga, ki meji na zvezno območje mesta Moskva, je po poročanju BBC dejal, da bo gibanje po cestah v regiji omejeno na območjih, ki mejijo na več bližnjih regij Tula, Bryansk, Oryol in Smolensk.

Vse več poznavalcev meni, da bo prihodnjih 24 ur odločilnih tako za Prigožina kot tudi za Putina. A ne pozabimo, da ima, po nekaterih podatkih bežeči Putin, ki ni en sam, ampak je od včeraj tudi uradno dokazljivo, da ima vsaj enega dvojnika, tudi jedrski gumb.

To je zdaj pravzaprav najbolj pereče vprašaje varnosti mednarodne skupnosti. Njegovo letalo, ki je tudi poveljniško mesto, je zgodaj popoldne poletelo iz Moskve proti Sankt Peterburgu, in na poti izklopilo signal za sledenje.

Zelenski: Šibkost Rusije je očitna

Zelenski je na svojem Telegram profilu zapisal, da vsak, ki »izbere pot zla, uniči samega sebe«, in da je »šibkost Rusije očitna«.
Čeprav ne omenja ruskega predsednika Putina,  je kritičen do njega, ki je v vojno "vrgel na stotine tisočev ljudi".

Rusija je s propagando prikrila svojo šibkost in neumnost svoje vlade. In zdaj je toliko kaosa, da ga nobena laž ne more skriti. In vse to je ena oseba ... čeprav ni sposobna voditi do ničesar drugega. Šibkost Rusije je očitna.

Dlje ko bo Rusija zadrževala svoje vojake in plačance v Ukrajini, "več kaosa, bolečine in težav bo pozneje imela zase", je še prepričan Zelenski.



Putin upor proti vojski označil za izdajo, napovedal kaznovanje odgovornih

Ruski predsednik Vladimir Putin je po pozivu vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina k uporu proti vojaškemu vodstvu Rusije dopoldne dejanja skupine označil kot nož v hrbet in izdajo. Za tiste, ki delijo rusko družbo, je napovedal neizogibno kazen.

Na kocki je prihodnost Rusije, dogajanje pa zanjo predstavlja smrtonosno grožnjo, je posvaril. Pozval je k enotnosti in zatrdil, da ne bo dovolil državljanske vojne.

Potrdil je, da je Wagner prevzel nadzor nad vojaškimi objekti v Rostovu na Donu in priznal, da so razmere tam težke.

Tako kot pred tem že obrambno ministrstvo je pripadnike Wagnerja pozval, naj se predajo. Vsem naj bi v tem primeru zagotovili varnost.

V Moskvi je v veljavi protiteroristični režim, na ulicah so oklepniki in vojaški tovornjaki. Podobne ukrepe so razglasili tudi v regiji Voronež na jugozahodu Rusije, ki meji na Ukrajino.

Na Putinov govor se je že ozval Prigožin in skupina Wagner: "Napačno se je odločil. Slabo zanj. Kmalu bomo imeli novega predsednika."

Dolga noč, "ki bo pisala zgodovino"

V zgodnjih jutranjih urah je Prigožin zatrdil, da so njegove sile iz Ukrajine že vstopile v Rusijo in dosegle Rostov. Kasneje je objavil posnetek, na katerem trdi, da je znotraj vojaškega štaba in da njegove sile nadzorujejo vse vojaške objekte v mestu, vključno z letališčem.

Pri tem po njegovih besedah niso naletele na odpor s strani vpoklicanih mladih ruskih vojakov. Dejal je, da se njegove sile proti otrokom ne bodo borile, vendar pa jih nihče ne bo zaustavil in bodo šli naprej vse do konca.

V drugem posnetku, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, napoveduje blokado mesta in premik naprej proti Moskvi, če se ne Šojgu in načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov ne bosta srečala z njim.

Pred tem je zatrdil, da je Gerasimov ukazal zračne napade na Wagnerjeve enote, ki naj bi sestrelile ruski vojaški helikopter. Že v petek je Prigožin, ki že dlje časa kritizira rusko vojsko, izjavil, da bodo njegove sile kaznovale Šojguja in pozval rusko vojsko, naj se ne upira.

Nacionalni protiteroristični odbor Rusije je medtem Prigožina obtožil, da poziva k oboroženemu uporu, zaradi česar mu grozi do 20 let zapora. Ruska varnostna služba FSB je pozvala plačance Wagnerja, naj aretirajo Prigožina in naj ne sledijo njegovim kriminalnim ukazom.

 

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov je sporočil, da je predsednik Putin obveščen o dogajanju in da so bili sprejeti vsi potrebni ukrepi.

Tiskovni predstavnik ameriškega cveta za nacionalno varnost Adam Hodge je sporočil, da Washington zadeve spremlja in se namerava o tem posvetovati z zavezniki.

Ponoči novi raketni napadi na Ukrajino

Rusija je ponoči sprožila nov val zračnih napadov na Ukrajino, ki so glede na navedbe tamkajšnjih oblasti povzročili škodo, vsaj dva človeka sta bila ranjena. Na napade so po mestih v državi pred tem opozarjala sirene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V mestu Dnipro v osrednjem delu Ukrajine je bilo po besedah župana Borisa Filatova več hiš popolnoma uničenih, zaradi ene od eksplozij naj bi nastal ogromen krater.

Zračna obramba je zaznala in uničila več kot 20 raket tudi v zračnem prostoru nad Kijevom, je sporočil Sergij Popko, vodja kijevske vojaške uprave. Ostanki raket so med drugim padli na 24-nadstropno poslopje, kjer je zagorelo. Najmanj dva človeka sta bila poškodovana, je dodal.

V drugem največjem mestu v Ukrajini, Harkovu, je bil v napadu uničen plinovod. Izbruhnil je tudi požar, a ranjenih ni bilo, je sporočil regionalni guverner Oleg Sinjegubov.

Ukrajinske zračne sile so pred tem poročale tudi o ruskih raketah, usmerjenih proti severnima regijama Sumi in Poltava.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.