Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež je zaradi zdravstvenih težav in bolečin pogosto sedel na invalidski voziček (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Papež je zaradi zdravstvenih težav in bolečin pogosto sedel na invalidski voziček | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Tri urna operacija papeža Frančiška minila brez zapletov

Novice | 07.06.2023, 19:09 Robert Božič

"Sveti oče je dobro, je buden, pozoren in se je že šalil z menoj!" je za VaticanNews povedal kirurg Sergio Alfieri, ki je popoldne operiral papeža Frančiška v rimski bolnišnici Gemelli. Novinarjem je pojasnil, da je operacija potekala brez zapletov in da naj bi papež popolnoma okreval v običajnem roku za takšen poseg.

Po poročanju Vatican News je kirurg dejal, da operacija ni bila nujna, saj bi v nasprotnem papeža operirali že včeraj, ko so mu opravili predoperativne preglede. Pepež zdaj že počiva v zanj pripravljeni bolniški sobi v enem od zgornjih nadstropij bolnišnice.

Zahvala bolnišničnemu osebju

Kirurg Alfieri, ki je že julija 2021 operiral papeža Frančiška zaradi simptomatske divertikularne stenoze debelega črevesa, je izjavil, da "sveti oče nikoli ni imel težav" s splošno anestezijo, "ne danes ne pred dvema letoma."

Kirurg se je ob koncu pogovora z novinarji zahvalil osebju bolnišnice Gemelli, »za njihovo predanost, strokovnost in trdo delo.«

Bolnišnica Gemelli
Bolnišnica Gemelli © VaticanNews

Vodja tiskovnega urada Svetega sedeža Matteo Bruni je po današnjem dopoldanskem sprejemu papeža v bolnišnici Gemelli sporočil, da naj bi mu popoldne ob splošni anesteziji opravili operacijo z odprto trebušno steno, da bi preprečili zaporo črevesja. Po njegovih besedah je bila operacija nujna zaradi ukleščene trebušne kile, ki Frančišku povzroča bolečine in težave s črevesjem. Povedal je še, da ima pooperativno kilo, ki nastane na mestu predhodne operacije.

To je že tretjič, da je papež Frančišek sprejet v bolnišnico A. Gemelli. Papež Frančišek je marca v tej ustanovi preživel štiri dni, ko so ga zdravili zaradi bronhitisa, ki mu je povzročal težave z dihanjem. 4. julija 2021 pa je bil papež operiran zaradi simptomatske divertikularne stenoze debelega črevesa.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.