Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Zasebna avdienca predsednice republike Nataše Pirc Musar pri papežu Frančišku (foto: Divisione Produzione Fotografica)
Zasebna avdienca predsednice republike Nataše Pirc Musar pri papežu Frančišku | (foto: Divisione Produzione Fotografica)

Nataša Pirc Musar pri papežu: Zgodovino je potrebno sprejeti in nato gledati naprej

Novice | 22.05.2023, 14:15 s. Meta Potočnik

Včerajšnji tretji dan štiridnevnega obiska v Italiji in Vatikanu je slovenska predsednica Nataša Pirc Musar preživela v Vatikanu. Danes dopoldne jo je v zasebno avdienco sprejel papež Frančišek. V Rim smo poklicali br. Dominika Jana Bogataja, ki se je udeležil tiskovne konference.

Po osebnem pogovoru papeža Frančiška s slovensko predsednico, ki je trajal okoli pol ure, se je ta srečala še državnim tajnikom Pietrom Parolinom, v spremstvu tajnika za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami Paulom Richardom Gallagherjem.

»Imela sva prijeten in dolg pogovor. Zelo ga zanima politična situacija v Evropi in v svetu. Govorila sva o tem, kako zgodovina pomaga učiti nas, politike. Na srce mi je položil tole misel: Zgodovino je potrebno spoštovati in potem gledati naprej. Ko jo sprejmeš, se ne smeš več ozirati nazaj,« je povedala Musarjeva.

Na vprašanje br. Dominika glede mirovne misije kardinala Mattea Zuppija za Ukrajino je dejala: »Zelo si želi delati za mir v Ukrajini. Hvaležno sprejema morebitno vlogo mediatorja v tem konfliktu in delati za dialog. »

Glede odprtih vprašanj med Katoliško Cerkvijo v Sloveniji in slovensko državo pa: »Povedala sem mu, da so vrata pri meni vedno odprta. Sprejela sem že vse predstavnike Katoliške Cerkve v Sloveniji. Da se bom udeležila junijskega ekumenskega srečanja v Kopru, in tam preživela ves dan, tudi večer z mladimi. Povedala sem mu, da je predsednik vlade Robert Golob imenoval posebnega predstavnika vlade, ki bo zadolžen za dialog med obema subjektoma.«

Srečanje z državnim tajnikom Pietrom Parolinom
Srečanje z državnim tajnikom Pietrom Parolinom © Divisione Produzione Fotografica

Pri Svetem sedežu so zapisali, da je bilo med pogovori izraženo priznanje pozitivnim dvostranskim odnosom ter prispevku Katoliške Cerkve v družbi.

Včeraj dopoldne pa je Musarjeva obiskala Vatikanske vrtove in se srečala s kardinalom Francem Rodetom. V popoldanskem času se je mudila v Zavodu Slovenik na srečanju z duhovniki in redovniki, ki delajo ali študirajo v Rimu.

Med drugimi vsebinami ji je br. Dominik predstavil »bodoče teološko srečanje, ki bo v Rimu 9. junija v sodelovanju Slovenika, Teološke fakultete, slovenskega veleposlaništva ter papeške teološke akademije. To bo rimski večer izvirne slovenske teologije.«

Srečanje slovenske delegacije s papežem Frančiškom
Srečanje slovenske delegacije s papežem Frančiškom © Divisione Produzione Fotografica

Predsednica je papežu podarila umetelno skrinjo s kozarci različnih izdelkov iz medu ter maketo panja znanega slovenskega čebelarja Antona Janše. Sveti oče pa ji je izročil umetniško delo v bronu, ki prikazuje otroka, ki drugemu pomaga vstati, z napisom »Ljubiti in pomagati«.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...