Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Klekljana srca krasijo oltarne prte (foto: Janez Kotar)
Klekljana srca krasijo oltarne prte | (foto: Janez Kotar)

Dvesto src prvič na Brezjah

Novice | 22.05.2023, 12:03 s. Meta Potočnik

Pred praznikom Marije Pomočnice so včeraj na Brezjah, ob velikem številu romarjev, blagoslovili nove klekljane prte. Duša projekta je Tanja Oblak, ki je prte s klekljanimi kvadrati predstavila že leta 2014.

Pred praznikom Marije Pomočnice so včeraj na Brezjah, ob velikem številu romarjev, blagoslovili nove klekljane prte. Duša projekta je Tanja Oblak, ki je prte s klekljanimi kvadrati predstavila že leta 2014.

Tokrat je zbrala 200 src, ki so jih izdelale prizadevne klekljarice iz vse Slovenije. Projekt je nastal kot odgovor na razžalitve Marije Pomagaj, ki smo jih bili kristjani deležni lani. Srčki so všiti v vse oltarne prte, tako na zunanjem oltarju, daritvenem oltarju, oltarju pri Mariji Pomagaj in stranskih oltarjih.

Blagoslov klekljanih prtov, novega keliha in patene
Blagoslov klekljanih prtov, novega keliha in patene © Janez Kotar

Tanja Oblak je dejala: "200 klekljanih src je všitih v oltarne prte, ki jih danes poklanjamo svetišču, v katerega tako radi zahajamo. Marija Pomagaj na Brezjah je bila, je in bo ostala naša največja priprošnjica pri Bogu in večna Kraljica Slovencev. V času, ko skušajo mnogi prevrednotiti krščanske vrednote, v času sebičnosti in individualizma želimo klekljarice s povezovanjem in dobrimi deli biti kvas naše družbe. To dokazujemo tudi z ljubeznijo do nebeške Matere. Hvala vsem, ki ste sodelovali. Bog naj vam povrne."

Pogled na glavni oltar pred baziliko
Pogled na glavni oltar pred baziliko © Janez Kotar

Zatem je sledil blagoslov novega keliha in patene, delo gospoda Christopha Steidl Porenta. Več na spletni strani bazilike Marije Pomagaj.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...