Maja MorelaMaja Morela
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Klekljana srca krasijo oltarne prte (foto: Janez Kotar)
Klekljana srca krasijo oltarne prte | (foto: Janez Kotar)

Dvesto src prvič na Brezjah

Novice | 22.05.2023, 12:03 s. Meta Potočnik

Pred praznikom Marije Pomočnice so včeraj na Brezjah, ob velikem številu romarjev, blagoslovili nove klekljane prte. Duša projekta je Tanja Oblak, ki je prte s klekljanimi kvadrati predstavila že leta 2014.

Pred praznikom Marije Pomočnice so včeraj na Brezjah, ob velikem številu romarjev, blagoslovili nove klekljane prte. Duša projekta je Tanja Oblak, ki je prte s klekljanimi kvadrati predstavila že leta 2014.

Tokrat je zbrala 200 src, ki so jih izdelale prizadevne klekljarice iz vse Slovenije. Projekt je nastal kot odgovor na razžalitve Marije Pomagaj, ki smo jih bili kristjani deležni lani. Srčki so všiti v vse oltarne prte, tako na zunanjem oltarju, daritvenem oltarju, oltarju pri Mariji Pomagaj in stranskih oltarjih.

Blagoslov klekljanih prtov, novega keliha in patene
Blagoslov klekljanih prtov, novega keliha in patene © Janez Kotar

Tanja Oblak je dejala: "200 klekljanih src je všitih v oltarne prte, ki jih danes poklanjamo svetišču, v katerega tako radi zahajamo. Marija Pomagaj na Brezjah je bila, je in bo ostala naša največja priprošnjica pri Bogu in večna Kraljica Slovencev. V času, ko skušajo mnogi prevrednotiti krščanske vrednote, v času sebičnosti in individualizma želimo klekljarice s povezovanjem in dobrimi deli biti kvas naše družbe. To dokazujemo tudi z ljubeznijo do nebeške Matere. Hvala vsem, ki ste sodelovali. Bog naj vam povrne."

Pogled na glavni oltar pred baziliko
Pogled na glavni oltar pred baziliko © Janez Kotar

Zatem je sledil blagoslov novega keliha in patene, delo gospoda Christopha Steidl Porenta. Več na spletni strani bazilike Marije Pomagaj.

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...