Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Dobrote slovenskih kmetij: Bogastvo krušnih dobrot (foto: KGZ Ptuj)
Dobrote slovenskih kmetij: Bogastvo krušnih dobrot | (foto: KGZ Ptuj)

Na Ptuju 34. Festival Dobrote slovenskih kmetij

Kmetijstvo | 19.05.2023, 09:25 Robert Božič

V minoritskem samostanu na Ptuju se je s posvetom »Pomen in koristi ocenjevanja izdelkov s kmetij za izboljšanje kakovosti in zmanjševanje zavržkov in izgub hrane« začel 34. Festival Dobrote slovenskih kmetij. Razstavo nagrajenih dobrot s kmetij bo ob 12.00 odprla kmeitjska ministrica Irena Šinko.

Kmetije iz vse Slovenije in zamejstva so letos v ocenjevanje poslale 994 izdelkov v 16 različnih ocenjevalnih skupinah, največji odziv pa letos beležijo pri kmetijah iz podravske regije, ki so na ocenjevanje poslale 331 izdelkov, pravi Peter Pribožič, vodja organizacijskega odbora festivala.

Sledi območje, ki ga pokriva Kmetijsko gozdarski zavod Celje, s 175 dobrotami, na tretjem mestu je Gorenjska s 126, potem pa še ostali.

Letos so na ocenjevanjih 420 izdelkov ocenili z zlatom, 291 jih je prejelo srebro, 145 pa bron. Od 994 izdelkov poslanih v ocenjevanje je priznanje dobilo 856 izdelkov, kar »kaže na izjemno kakovost izdelkov s kmetij, ki se na ta način ponujajo pod blagovno znamko Dobrote slovenskih kmetij« še dodaja Pribožič.

Vabilo na festival DSK 2023
Vabilo na festival DSK 2023 © ARO

Razstava bo vse dni do nedelje odprta od 9.00 do 18.00, priznanja pa bodo podeljevali v sobotnem popoldnevu in v nedeljo, takoj po slovesni sveti maši ob 10.00.

Kmetijstvo
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...