Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Spominsko obeležje nerojenim otrokom (foto: Zavod Živim)
Spominsko obeležje nerojenim otrokom | (foto: Zavod Živim)

V Velenju odkrili spominsko obeležje nerojenim otrokom.

Slovenija | 17.05.2023, 10:42 Uredništvo Radia Ognjišče

Žalovanje zaradi izgube otroka je proces, ki ga žalujoča oseba mora predelati. Sodobna družba žalovanje prezira in ga skuša prekriti s hitrim tempom življenja in mnogimi dejavnostmi. A neodžalovana bolečina ne odide sama od sebe.

Z željo, da bi se tudi umrlim nerojenim otrokom dodelilo spominsko mesto, sta se Slovensko društvo Hospic in Zavod Živim obrnila na občino Velenje z idejo, da bi en prostor znotraj pokopališča Podkraj uredili v spominsko obeležje nerojenim otrokom. Občina se je na pobudo pozitivno odzvala in tako so včeraj popoldne na Pokopališču Podkraj odkrili obeležje nerojenim otrokom. Ta nosi napis: »V ljubeč spomin na naše drage otroke« in je namenjeno predvsem otrokom, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu.

© Zavod Živim

Slovesnosti so se udeležili predstavnik občine Velenje, predstavnica Komunale, župan občine Šoštanj, predstavniki zavoda Živim in Društva Hospic ter celjski škof Maksimilijan Matjaž, ki je obeležje blagoslovil, ter velenjski župnik Janko Rezar. Po krajšem kulturnem programu, ki je zaradi dežja potekal pod streho, so se sprehodili do mesta obeležja. Tam so se po škofovem blagoslovu v tišini spomnili vseh umrlih otrok in njihovih staršev, so sporočili iz Zavoda Živim.

Anja Maver, Zavod Živim

© Zavod Živim

© Zavod Živim

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...