Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Mešani zbor in simfonični orkester (foto: Matjaž Maležič)
Mešani zbor in simfonični orkester | (foto: Matjaž Maležič)

Oratorij "Blaženi Anton Martin Slomšek" v Logu pri Vipavi

Slovenija | 16.05.2023, 15:06 Uredništvo Radia Ognjišče

Oratorij skladatelja Jožeta Trošta o škofu Slomšku za dva solista, mešani zbor in simfonični orkester je v nedeljo, 14. maja 2023, doživel radostno izvedbo v romarski cerkvi Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi.

Komaj leto dni po proglasitvi škofa Antona Martina Slomška iz ust papeža sv. Janeza Pavla II. za blaženega in 200 let po Slomškovem rojstvu je duhovnik in skladatelj Jože Trošt, na podlagi besedil A. M. Slomška in Stanka Janežiča, napisal oratorij za dva pevska solista, mešani pevski zbor in simfonični orkester z orglami.

Cerkveni glasbenik Matej Podstenšek je v predstavitvi dela zapisal naslednje: »Oratorij je sestavljen iz sedmih delov. Prvi in sedmi del opevata Slomška kot slovenskega svetnika, v drugih delih pa je predstavljena Slomškova življenjska pot. V oratorij so vključene znane Slomškove pesmi Preljubo veselje, Glejte, že sonce zahaja in V nebesih sem doma. V tretjem delu, v katerem solista prepevata o Slomškovem delu duhovnika, učitelja in ljubitelja slovenske besede, se vedno znova oglaša zbor z znanim Slomškovim rekom Sveta vera bodi vam luč, materin jezik pa ključ do vse narodne omike in do večne rešitve. Kljub zahtevnosti, ki jo predstavlja ljubiteljskim pevcem, gre za delo, ki ga poslušalec, zaradi uporabljenih napevov in besedil Slomškovih pesmi, doživlja kot nekaj poznanega, tako da se lahko vživi v glasbeno delo brez težav.« Za izvedbo leta 2010 je skladatelj oratoriju dodal še Uverturo.

Dogodka se je udeležil tudi Jože Trošt
Dogodka se je udeležil tudi Jože Trošt © Matjaž Maležič

"Vipavska" izvedba oratorija je združila 120 pevcev in inštrumentalistov. Večina je povezana s skladateljem Troštom. Mešani pevski zbor Anton Foerster iz Ljubljane je ustanovil in dolga leta vodil skladatelj sam, MePZ Duri, MoPZ Razpotje Col ter CePZ Col pa prihajajo s Cola, skladateljevega rojstnega kraja.

Instrumentalno podlago je pevcem nudil priložnostni simfonični orkester, na orgle je igral Dušan Ješelnik, solista sta bila sopranistka Marta Močnik Pirc in basbaritonist Marko Fink. Za dirigentskim pultom, sicer pa tudi duša izvedbe, je bila Damijana Božič - Močnik, Troštova naslednica v zboru A. Foerster, tudi dolgoletna organistka v Vipavi in v Logu. Naneslo je, da je dva dneva pred izvedbo (že skoraj dvajsete izvedbe oratorija) skladatelj praznoval svoj 83. rojstni dan, nekaj mesecev prej pa je minilo 160 let od Slomškove smrti.

Marko Fink in Marta Močnik Pirc
Marko Fink in Marta Močnik Pirc © Matjaž Maležič

Cerkev v Logu je veliko duhovno središče vipavske doline. Župnik Lojze Furlan je odprl vrata na stežaj in poslušalci so prišli od vsepovsod. Iz okoliških krajev, s Krasa, z Goriške, idrijskega, zamejstva, iz Ljubljane, z Gorenjske, celo iz tujine.

Ganljiv je bil že začetek, ko je ob stoječem aplavzu vstopil skladatelj Jože Trošt, zaradi bolezni na vozičku, sicer pa je zelo pozorno poslušal skoraj poldrugo uro trajajočo prelepo glasbo. Orkester in zbor sta natančno sledila dirigentki Damijani, solista sta s prižnice "pripovedovala" svetnikovo zgodbo, v vseh pa je rastlo notranje navdušenje in zavedanje kako velikega svetnika imamo Slovenci. Na koncu se aplavz kar ni in ni polegel, stoječe ovacije pa so pričale o prepričljivosti tako skladbe kot izvedbe.

Rado Čuk

© Matjaž Maležič

© Matjaž Maležič

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...