Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Mešani zbor in simfonični orkester (foto: Matjaž Maležič)
Mešani zbor in simfonični orkester | (foto: Matjaž Maležič)

Oratorij "Blaženi Anton Martin Slomšek" v Logu pri Vipavi

Slovenija | 16.05.2023, 15:06 Uredništvo Radia Ognjišče

Oratorij skladatelja Jožeta Trošta o škofu Slomšku za dva solista, mešani zbor in simfonični orkester je v nedeljo, 14. maja 2023, doživel radostno izvedbo v romarski cerkvi Marije Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi.

Komaj leto dni po proglasitvi škofa Antona Martina Slomška iz ust papeža sv. Janeza Pavla II. za blaženega in 200 let po Slomškovem rojstvu je duhovnik in skladatelj Jože Trošt, na podlagi besedil A. M. Slomška in Stanka Janežiča, napisal oratorij za dva pevska solista, mešani pevski zbor in simfonični orkester z orglami.

Cerkveni glasbenik Matej Podstenšek je v predstavitvi dela zapisal naslednje: »Oratorij je sestavljen iz sedmih delov. Prvi in sedmi del opevata Slomška kot slovenskega svetnika, v drugih delih pa je predstavljena Slomškova življenjska pot. V oratorij so vključene znane Slomškove pesmi Preljubo veselje, Glejte, že sonce zahaja in V nebesih sem doma. V tretjem delu, v katerem solista prepevata o Slomškovem delu duhovnika, učitelja in ljubitelja slovenske besede, se vedno znova oglaša zbor z znanim Slomškovim rekom Sveta vera bodi vam luč, materin jezik pa ključ do vse narodne omike in do večne rešitve. Kljub zahtevnosti, ki jo predstavlja ljubiteljskim pevcem, gre za delo, ki ga poslušalec, zaradi uporabljenih napevov in besedil Slomškovih pesmi, doživlja kot nekaj poznanega, tako da se lahko vživi v glasbeno delo brez težav.« Za izvedbo leta 2010 je skladatelj oratoriju dodal še Uverturo.

Dogodka se je udeležil tudi Jože Trošt
Dogodka se je udeležil tudi Jože Trošt © Matjaž Maležič

"Vipavska" izvedba oratorija je združila 120 pevcev in inštrumentalistov. Večina je povezana s skladateljem Troštom. Mešani pevski zbor Anton Foerster iz Ljubljane je ustanovil in dolga leta vodil skladatelj sam, MePZ Duri, MoPZ Razpotje Col ter CePZ Col pa prihajajo s Cola, skladateljevega rojstnega kraja.

Instrumentalno podlago je pevcem nudil priložnostni simfonični orkester, na orgle je igral Dušan Ješelnik, solista sta bila sopranistka Marta Močnik Pirc in basbaritonist Marko Fink. Za dirigentskim pultom, sicer pa tudi duša izvedbe, je bila Damijana Božič - Močnik, Troštova naslednica v zboru A. Foerster, tudi dolgoletna organistka v Vipavi in v Logu. Naneslo je, da je dva dneva pred izvedbo (že skoraj dvajsete izvedbe oratorija) skladatelj praznoval svoj 83. rojstni dan, nekaj mesecev prej pa je minilo 160 let od Slomškove smrti.

Marko Fink in Marta Močnik Pirc
Marko Fink in Marta Močnik Pirc © Matjaž Maležič

Cerkev v Logu je veliko duhovno središče vipavske doline. Župnik Lojze Furlan je odprl vrata na stežaj in poslušalci so prišli od vsepovsod. Iz okoliških krajev, s Krasa, z Goriške, idrijskega, zamejstva, iz Ljubljane, z Gorenjske, celo iz tujine.

Ganljiv je bil že začetek, ko je ob stoječem aplavzu vstopil skladatelj Jože Trošt, zaradi bolezni na vozičku, sicer pa je zelo pozorno poslušal skoraj poldrugo uro trajajočo prelepo glasbo. Orkester in zbor sta natančno sledila dirigentki Damijani, solista sta s prižnice "pripovedovala" svetnikovo zgodbo, v vseh pa je rastlo notranje navdušenje in zavedanje kako velikega svetnika imamo Slovenci. Na koncu se aplavz kar ni in ni polegel, stoječe ovacije pa so pričale o prepričljivosti tako skladbe kot izvedbe.

Rado Čuk

© Matjaž Maležič

© Matjaž Maležič

Slovenija
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...