Alen SalihovićAlen Salihović
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko (foto: Twitter)
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko | (foto: Twitter)

Beloruski predsednik Lukašenko je živ

Novice | 15.05.2023, 21:42 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko se včeraj ni udeležil pomembne državne proslave na osrednjem trgu v Minsku, ampak je tam državljane v njegovem imenu nagovoril predsednik beloruske vlade Roman Golovčenko. To in dejstvo, da se že vse od praznovanja Dneva zmage v Moskvi ni več pojavil v javnosti, je sprožilo številna ugibanja.

Zaradi slabega počutja se je iz Moskve z letalom predčasno vrnil nazaj domov in se ni udeležil kosila z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in gosti, ki so se tedaj mudili v Moskvi.

Na posnetkih s torkovega praznovanja obletnice sovjetske zmage nad nacistično Nemčijo v Moskvi Lukašenko ni bil videti zdrav, med posameznimi mesti dogajanja so ga prevažali z avtomobilom, po predčasni vrnitvi domov, pa tudi ni imel tradicionalnega nagovora beloruskih vojnih veteranov ob Dnevu zmage in viri blizu beloruske opozicije so navajali, da naj bi ga takoj prepeljali v eno od bolnišnic.

Pozno popoldne pa je Anton Gerashchenko, svetovalec ministra za notranje zadeve Ukrajine objavil twit z videoposnetkom, ki dokazuje, da se je Lukašenko danes pojavil na enem od vojaških dogodkov, ter deloval utrujeno. Opaziti je bilo, da ima tokrat povito drugo roko, kot v Moskvi.

Beloruska opozicijska voditeljica pa je že zjutraj potrdila, da so v opoziciji zaskrbljeni, kaj se dogaja v ozadju in morajo biti pripravljeni na vsak scenarij, tudi na vmešavanje Rusije. Mednarodno skupnost je pozvala, naj bo proaktivna in pomaga obrniti Belorusijo na pot demokracije.

Lukašenko je na položaju predsednika Belorusije od leta 1994. Leta 2020 je šestič zmagal na volitvah, ki so jih mnogi označili za neregularne in so v državi sprožile proteste.

Velja za dolgoletnega zaveznika ruskega predsednika Putina. Ob začetku ruske invazije na Ukrajino mu je izrazil podporo in mu omogočil, da uporablja belorusko ozemlje za prodiranje v Ukrajino.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...