Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko (foto: Twitter)
Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko | (foto: Twitter)

Beloruski predsednik Lukašenko je živ

Novice | 15.05.2023, 21:42 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko se včeraj ni udeležil pomembne državne proslave na osrednjem trgu v Minsku, ampak je tam državljane v njegovem imenu nagovoril predsednik beloruske vlade Roman Golovčenko. To in dejstvo, da se že vse od praznovanja Dneva zmage v Moskvi ni več pojavil v javnosti, je sprožilo številna ugibanja.

Zaradi slabega počutja se je iz Moskve z letalom predčasno vrnil nazaj domov in se ni udeležil kosila z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in gosti, ki so se tedaj mudili v Moskvi.

Na posnetkih s torkovega praznovanja obletnice sovjetske zmage nad nacistično Nemčijo v Moskvi Lukašenko ni bil videti zdrav, med posameznimi mesti dogajanja so ga prevažali z avtomobilom, po predčasni vrnitvi domov, pa tudi ni imel tradicionalnega nagovora beloruskih vojnih veteranov ob Dnevu zmage in viri blizu beloruske opozicije so navajali, da naj bi ga takoj prepeljali v eno od bolnišnic.

Pozno popoldne pa je Anton Gerashchenko, svetovalec ministra za notranje zadeve Ukrajine objavil twit z videoposnetkom, ki dokazuje, da se je Lukašenko danes pojavil na enem od vojaških dogodkov, ter deloval utrujeno. Opaziti je bilo, da ima tokrat povito drugo roko, kot v Moskvi.

Beloruska opozicijska voditeljica pa je že zjutraj potrdila, da so v opoziciji zaskrbljeni, kaj se dogaja v ozadju in morajo biti pripravljeni na vsak scenarij, tudi na vmešavanje Rusije. Mednarodno skupnost je pozvala, naj bo proaktivna in pomaga obrniti Belorusijo na pot demokracije.

Lukašenko je na položaju predsednika Belorusije od leta 1994. Leta 2020 je šestič zmagal na volitvah, ki so jih mnogi označili za neregularne in so v državi sprožile proteste.

Velja za dolgoletnega zaveznika ruskega predsednika Putina. Ob začetku ruske invazije na Ukrajino mu je izrazil podporo in mu omogočil, da uporablja belorusko ozemlje za prodiranje v Ukrajino.

Novice
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.