Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Zelenski na obisku pri papežu (foto: VaticanMedia)
Zelenski na obisku pri papežu | (foto: VaticanMedia)

Ukrajinski predsednik Zelenski pri papežu #video

Novice | 13.05.2023, 19:52 Robert Božič Vatican News

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se danes mudi v Rimu, kjer se je že srečal z italijansko premierko Giorgio Meloni in s predsednikom Sergiom Mattarello. Popoldne ga je na zasebni avdienci sprejel papež Frančišek in se z njim zadržal v dolgem pogovoru.

Zelenski je v Vatikan prispel z zamudo, malo po 16. uri. S papežem se je srečal preprosto oblečen v zanj značilne sive hlače in črn vojaški pulover.

"To je velika čast," je dejal papežu, ki se mu je zahvalil za obisk. Voditelja sta se pogovarjala ob pomoči prevajalca, poljskega duhovnika p. Marka Gongala, rojenega v Žitomirju v Ukrajini, zaposlenega na Državnem tajništvu.

Pogovor je s pomočjo tolmača potekal 40 minut
Pogovor je s pomočjo tolmača potekal 40 minut © VaticanMedia

Radio Vatikan poroča, da je srečanje trajalo približno 40 minut in je bilo namenjeno pogovoru o humanitarnih in političnih razmerah v Ukrajini. Sveti oče je Zelenskemu zagotovil svojo stalno molitev in izpostavil zlasti potrebo po »kretnjah človečnosti« do najbolj krhkih, nedolžnih žrtev spopadov.

Oljčna vejica in Marija na plošči neprebojnega jopiča

Sveti oče je ukrajinskemu predsedniku podaril oljčno vejico v bronu, letošnjo poslanico za mir, dokument O človeškem bratstvu, knjigo o Statio Orbis in zvezek »Okrožnica o miru v Ukrajini«.

Izmenjava daril
Izmenjava daril © VaticanMedia

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski pa je papežu podaril podobo Marije na plošči neprebojnega jopiča ter sliko z naslovom »Izguba«, ki govori o umoru otrok na 58 dan vojne.

Srečanje z Gallagherjem

Po zasebnem pogovoru s papežem Frančiškom se je ukrajinski predsednik srečal še s sekretarjem za odnose z državami monsignorjem Paulom Gallagherjem. Glede na sporočilo iz Vatikana »sta se najprej osredotočila na vojno v Ukrajini in na izredne razmere, povezane z njo, zlasti tiste humanitarne narave, pa tudi na potrebo po nadaljevanju prizadevanj za dosego miru«.

Srečanje z msgr. Paulom Gallagherjem
Srečanje z msgr. Paulom Gallagherjem © VaticanMedia

Obravnavala naj bi tudi nekatera dvostranska vprašanja, zlasti v zvezi z življenjem katoliške Cerkve v državi.

Novice
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...