Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Zelenski na obisku pri papežu (foto: VaticanMedia)
Zelenski na obisku pri papežu | (foto: VaticanMedia)

Ukrajinski predsednik Zelenski pri papežu #video

Novice | 13.05.2023, 19:52 Robert Božič Vatican News

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se danes mudi v Rimu, kjer se je že srečal z italijansko premierko Giorgio Meloni in s predsednikom Sergiom Mattarello. Popoldne ga je na zasebni avdienci sprejel papež Frančišek in se z njim zadržal v dolgem pogovoru.

Zelenski je v Vatikan prispel z zamudo, malo po 16. uri. S papežem se je srečal preprosto oblečen v zanj značilne sive hlače in črn vojaški pulover.

"To je velika čast," je dejal papežu, ki se mu je zahvalil za obisk. Voditelja sta se pogovarjala ob pomoči prevajalca, poljskega duhovnika p. Marka Gongala, rojenega v Žitomirju v Ukrajini, zaposlenega na Državnem tajništvu.

Pogovor je s pomočjo tolmača potekal 40 minut
Pogovor je s pomočjo tolmača potekal 40 minut © VaticanMedia

Radio Vatikan poroča, da je srečanje trajalo približno 40 minut in je bilo namenjeno pogovoru o humanitarnih in političnih razmerah v Ukrajini. Sveti oče je Zelenskemu zagotovil svojo stalno molitev in izpostavil zlasti potrebo po »kretnjah človečnosti« do najbolj krhkih, nedolžnih žrtev spopadov.

Oljčna vejica in Marija na plošči neprebojnega jopiča

Sveti oče je ukrajinskemu predsedniku podaril oljčno vejico v bronu, letošnjo poslanico za mir, dokument O človeškem bratstvu, knjigo o Statio Orbis in zvezek »Okrožnica o miru v Ukrajini«.

Izmenjava daril
Izmenjava daril © VaticanMedia

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski pa je papežu podaril podobo Marije na plošči neprebojnega jopiča ter sliko z naslovom »Izguba«, ki govori o umoru otrok na 58 dan vojne.

Srečanje z Gallagherjem

Po zasebnem pogovoru s papežem Frančiškom se je ukrajinski predsednik srečal še s sekretarjem za odnose z državami monsignorjem Paulom Gallagherjem. Glede na sporočilo iz Vatikana »sta se najprej osredotočila na vojno v Ukrajini in na izredne razmere, povezane z njo, zlasti tiste humanitarne narave, pa tudi na potrebo po nadaljevanju prizadevanj za dosego miru«.

Srečanje z msgr. Paulom Gallagherjem
Srečanje z msgr. Paulom Gallagherjem © VaticanMedia

Obravnavala naj bi tudi nekatera dvostranska vprašanja, zlasti v zvezi z življenjem katoliške Cerkve v državi.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...