Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Volitve v državni zbor 2022 (foto: Rok Mihevc)
Volitve v državni zbor 2022 | (foto: Rok Mihevc)

Kaj počnejo neparlamentarne stranke?

Politika | 03.05.2023, 14:11 Ana Dežman Slovenska tiskovna agencija

Neparlamentarne stranke se leto dni po volitvah v DZ posvečajo notranji prenovi in aktivnostim na terenu. DeSUS in SLS sta zamenjali vodstvi. DeSUS bo s koalicijo sodeloval pri reformah, SLS pa si poleg izboljšanja položaja kmetov želi predvsem generacijskega preloma v politiki. Stranka SNS si prizadeva za obnovo na terenu in na družbenih omrežjih.

DeSUS želi na sredino

V stranki DeSUS so sprejeli nov program in statut stranke. Želijo se postaviti na politično sredino. Predsednik stranke Anton Rifelj je zatrdil, da pogovorov o priključitvi h Gibanju Svoboda ni več, o viziji stranke pa je povedal: »Imamo jasno vizijo se vključiti v aktivnosti vlade in ministrstvo, to je v davčno, pokojninsko in zdravstveno reformo ter zakon o dolgotrajni oskrbi.« Pripravljeni so sodelovati z vsemi, ki želijo narediti kar največ za starejšo populacijo. Priznava tudi, da so k burnemu dogajanju v stranki botrovale aktivnosti Pavla Ruparja, ki napovedujejo tudi ustanovitev stranke. A konkurence se ne bojijo.

SLS: Čas je za poletje

Stranka SLS je aktivna pri vprašanjih zdravstvene reforme, gradnje ljubljanskega kanala C0, prav tako so se angažirali pri nedavnih protestih kmetov. "Da gredo protestirati kmetje, je tisti zadnji signal, da je nekaj v tej državi hudo narobe," je dejal predsednik stranke Marko Balažic. Pri tem je poudaril, da je generacijski prelom v politiki nujen za premik Slovenije stran od delitev na leve in desne. »Pomladi je konec, čas je za poletje. To ne pomeni nič drugega, kot to, da se med seboj poveže mlada generacija, ki ve, ki obvlada, kako se stvari dogajajo, ki ima po eni strani tudi izkušnje o politiki in gre izključno v to, kar je naloga politike. To se pravi reševanje problemov in delanje pogojev za ljudi, da se bodo lahko razvijali. Mislim, da nekaj takih potencialov v Sloveniji obstaja.«

Zato so kot prva stranka v predsedniški bitki podprli Anžeta Logarja. Po njegovih besedah se tukaj lahko sestavi pametna koalicija, ki bo Slovenijo premaknila iz razdeljenosti v boljše čase. Stranko želijo vrniti nazaj tja, kjer je že bila.

V SNS obnavljajo stranko

V stranki SNS po besedah predsednika Zmaga Jelinčiča Plemenitega intenzivno delajo na terenu in obnavljajo stranko. Dejavni so tudi na dobro obiskanih družbenih omrežjih, sodelovati pa bi si želeli tudi pri spremembah volilne zakonodaje.

Politika
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

O avtorju