Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pirhi (foto: Jožica Tonin)
Pirhi | (foto: Jožica Tonin)

Kristus je vstal! Blagoslovljene velikonočne praznike!

Radijski utrip | 08.04.2023, 18:50 msgr. Franci Trstenjak

Če je s smrtjo našega Gospoda Jezusa Kristusa povezano znamenje iz narave, kakor je zapisal evangelist Matej, da "se je po vsej zemlji stemnilo... in zemlja se je stresla" (Mt 27, 45.51), potem je s sporočilom vstajenja povezana pripomba istega evangelista, da „se je svital prvi dan tedna“(Mt 28,1).

A bolj kot nasprotje v naravi „dan : noč", „svetloba : tema", je za nas in za našo vero, upanje in ljubezen odločilnega pomena, kar slišimo v velikonočni hvalnici, da "je vsa zemlja ožarjena s sijajem in razsvetljena od bleska večnega Kralja".

V vstajenjskem evangeliju beremo, da je Jezus naročil ženam, naj gredo in sporočilo prenesejo njegovim bratom. Šele po vstajenju Jezus prvič imenuje svoje učence "moji bratje". In prav ta, morda nepomembna opazka, je za naše krščanstvo izrednega pomena, da se namreč vsi, ki smo krščeni, živo zavedamo, da smo si med seboj bratje in sestre, in da je vsa naša sreča in zadovoljstvo prav v tem, da smo zbrani v občestvu Jezusa Kristusa.

Pred njim ne moremo biti kot posamezniki, kot individuumi, ampak smo pred njim lahko le kot bratje in sestre. V vstalem Kristusu smo združeni in ne ločeni. V Kristusu izginjajo vse razlike, ker je vsakomur dana ista ljubezen.

V svojem imenu in v imenu vseh radijskih sodelavk in sodelavcev iz srca voščim blagoslovljene velikonočne praznike in želim, da se, po besedah škofa Kapellarija, vaše „življenje izpolnjuje v ljubezni, ljubezen pa v slavljenju" od mrtvih vstalega Kristusa.

Radijski utrip
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...