Robert BožičRobert Božič
Andrej JermanAndrej Jerman
Marcel KrekMarcel Krek
Pirhi (foto: Jožica Tonin)
Pirhi | (foto: Jožica Tonin)

Kristus je vstal! Blagoslovljene velikonočne praznike!

Radijski utrip | 08.04.2023, 18:50 msgr. Franci Trstenjak

Če je s smrtjo našega Gospoda Jezusa Kristusa povezano znamenje iz narave, kakor je zapisal evangelist Matej, da "se je po vsej zemlji stemnilo... in zemlja se je stresla" (Mt 27, 45.51), potem je s sporočilom vstajenja povezana pripomba istega evangelista, da „se je svital prvi dan tedna“(Mt 28,1).

A bolj kot nasprotje v naravi „dan : noč", „svetloba : tema", je za nas in za našo vero, upanje in ljubezen odločilnega pomena, kar slišimo v velikonočni hvalnici, da "je vsa zemlja ožarjena s sijajem in razsvetljena od bleska večnega Kralja".

V vstajenjskem evangeliju beremo, da je Jezus naročil ženam, naj gredo in sporočilo prenesejo njegovim bratom. Šele po vstajenju Jezus prvič imenuje svoje učence "moji bratje". In prav ta, morda nepomembna opazka, je za naše krščanstvo izrednega pomena, da se namreč vsi, ki smo krščeni, živo zavedamo, da smo si med seboj bratje in sestre, in da je vsa naša sreča in zadovoljstvo prav v tem, da smo zbrani v občestvu Jezusa Kristusa.

Pred njim ne moremo biti kot posamezniki, kot individuumi, ampak smo pred njim lahko le kot bratje in sestre. V vstalem Kristusu smo združeni in ne ločeni. V Kristusu izginjajo vse razlike, ker je vsakomur dana ista ljubezen.

V svojem imenu in v imenu vseh radijskih sodelavk in sodelavcev iz srca voščim blagoslovljene velikonočne praznike in želim, da se, po besedah škofa Kapellarija, vaše „življenje izpolnjuje v ljubezni, ljubezen pa v slavljenju" od mrtvih vstalega Kristusa.

Radijski utrip
Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...