Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Pirhi (foto: Jožica Tonin)
Pirhi | (foto: Jožica Tonin)

Kristus je vstal! Blagoslovljene velikonočne praznike!

Radijski utrip | 08.04.2023, 18:50 msgr. Franci Trstenjak

Če je s smrtjo našega Gospoda Jezusa Kristusa povezano znamenje iz narave, kakor je zapisal evangelist Matej, da "se je po vsej zemlji stemnilo... in zemlja se je stresla" (Mt 27, 45.51), potem je s sporočilom vstajenja povezana pripomba istega evangelista, da „se je svital prvi dan tedna“(Mt 28,1).

A bolj kot nasprotje v naravi „dan : noč", „svetloba : tema", je za nas in za našo vero, upanje in ljubezen odločilnega pomena, kar slišimo v velikonočni hvalnici, da "je vsa zemlja ožarjena s sijajem in razsvetljena od bleska večnega Kralja".

V vstajenjskem evangeliju beremo, da je Jezus naročil ženam, naj gredo in sporočilo prenesejo njegovim bratom. Šele po vstajenju Jezus prvič imenuje svoje učence "moji bratje". In prav ta, morda nepomembna opazka, je za naše krščanstvo izrednega pomena, da se namreč vsi, ki smo krščeni, živo zavedamo, da smo si med seboj bratje in sestre, in da je vsa naša sreča in zadovoljstvo prav v tem, da smo zbrani v občestvu Jezusa Kristusa.

Pred njim ne moremo biti kot posamezniki, kot individuumi, ampak smo pred njim lahko le kot bratje in sestre. V vstalem Kristusu smo združeni in ne ločeni. V Kristusu izginjajo vse razlike, ker je vsakomur dana ista ljubezen.

V svojem imenu in v imenu vseh radijskih sodelavk in sodelavcev iz srca voščim blagoslovljene velikonočne praznike in želim, da se, po besedah škofa Kapellarija, vaše „življenje izpolnjuje v ljubezni, ljubezen pa v slavljenju" od mrtvih vstalega Kristusa.

Radijski utrip
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.