Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pirhi (foto: Jožica Tonin)
Pirhi | (foto: Jožica Tonin)

Kristus je vstal! Blagoslovljene velikonočne praznike!

Radijski utrip | 08.04.2023, 18:50 msgr. Franci Trstenjak

Če je s smrtjo našega Gospoda Jezusa Kristusa povezano znamenje iz narave, kakor je zapisal evangelist Matej, da "se je po vsej zemlji stemnilo... in zemlja se je stresla" (Mt 27, 45.51), potem je s sporočilom vstajenja povezana pripomba istega evangelista, da „se je svital prvi dan tedna“(Mt 28,1).

A bolj kot nasprotje v naravi „dan : noč", „svetloba : tema", je za nas in za našo vero, upanje in ljubezen odločilnega pomena, kar slišimo v velikonočni hvalnici, da "je vsa zemlja ožarjena s sijajem in razsvetljena od bleska večnega Kralja".

V vstajenjskem evangeliju beremo, da je Jezus naročil ženam, naj gredo in sporočilo prenesejo njegovim bratom. Šele po vstajenju Jezus prvič imenuje svoje učence "moji bratje". In prav ta, morda nepomembna opazka, je za naše krščanstvo izrednega pomena, da se namreč vsi, ki smo krščeni, živo zavedamo, da smo si med seboj bratje in sestre, in da je vsa naša sreča in zadovoljstvo prav v tem, da smo zbrani v občestvu Jezusa Kristusa.

Pred njim ne moremo biti kot posamezniki, kot individuumi, ampak smo pred njim lahko le kot bratje in sestre. V vstalem Kristusu smo združeni in ne ločeni. V Kristusu izginjajo vse razlike, ker je vsakomur dana ista ljubezen.

V svojem imenu in v imenu vseh radijskih sodelavk in sodelavcev iz srca voščim blagoslovljene velikonočne praznike in želim, da se, po besedah škofa Kapellarija, vaše „življenje izpolnjuje v ljubezni, ljubezen pa v slavljenju" od mrtvih vstalega Kristusa.

Radijski utrip
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...