Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Bodeče neže (foto: Vesna Sever Borovnik)
Bodeče neže | (foto: Vesna Sever Borovnik)

»Le pridi na moj dom«

Oddaje | 18.04.2023, 13:49 Vesna Sever Borovnik

Bodeče neže so pevska skupina, ki deluje v okviru Akademske folklorne skupine Ozara s Primskovega. Skupina je lani praznovala 30 let delovanja. Sestava skupine se je v letih delovanja spreminjala.

Najbolj jim ležijo pesmi z Gorenjske

Štiri pevke so v skupini od ustanovitve, ostale pa so se priključile kasneje. Nastopajo v sklopu nastopov, ki jih imajo s folklorno skupino, pa tudi samostojno. Pojejo pesmi iz vseh slovenskih pokrajin, najbolj pa jim »ležijo« pesmi z Gorenjske. Pesmi za svoj repertoar izbirajo skupaj; če se jim »usede« v grla in srce, so »njihove«. Pevovodje nimajo, ne pojejo po notah, temveč po posluhu. Uberejo se v triglasju; ena pevka začne, ostale pa spontano pridajo glasove kasneje.

Vsako leto pa pripravijo letni koncert na določeno temo. Letošnji se je odvil 24. marca v dvorani Mestne knjižnice Kranj. Večer ljudskih pesmi in viž so poleg gostiteljic oblikovali še pevci in godci Kranjski furmani.

Kranjski furmani
Kranjski furmani © Vesna Sever Borovnik

S pridobivanjem novih članov Kranjski furmani nimajo težav

Skupina pevcev ljudskih pesmi Kranjski furmani delujejo že 25 let, tudi v okviru Akademske folklorne skupine Ozara. V svojem repertoarju imajo pesmi iz vseh slovenskih pokrajin, najbolj pa jim je všeč melos Gorenjske in Koroške. Pojejo triglasno, z glasovi, ki jim po domače pravijo naprej, čez in bas, včasih zapojejo tudi v ljudskem štiriglasju, na tretko.

Godci Kranjski furmani so tudi člani Akademske folklorne skupine Ozara. V stalni zasedbi delujejo že več kot 20 let. Dva godca sta igrala že prej. Učili so se od starejših godcev in se izobraževali na seminarjih. Na osnovi znanja, ki so ga pridobili, so si želeli ustvariti svoj alpski melos. Tudi širše so poznani kot sestav, ki je igral v različnih obdobjih, ko harmonika še ni bila sestavni del godčevskih zasedb. Skupaj s pevci so obudili božično-novoletno koledovanje (od sv. Štefana do novega leta) in to tradicijo obujajo že 25 let. S pridobivanjem novih članov nimajo težav. Na Ozari je za njimi že nova ekipa, tako pevcev kot godcev, ki bodo nadaljevali furmansko tradicijo.

© Vesna Sever Borovnik

Oddaje, Glasba
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...