Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Bodeče neže (foto: Vesna Sever Borovnik)
Bodeče neže | (foto: Vesna Sever Borovnik)

»Le pridi na moj dom«

Oddaje | 18.04.2023, 13:49 Vesna Sever Borovnik

Bodeče neže so pevska skupina, ki deluje v okviru Akademske folklorne skupine Ozara s Primskovega. Skupina je lani praznovala 30 let delovanja. Sestava skupine se je v letih delovanja spreminjala.

Najbolj jim ležijo pesmi z Gorenjske

Štiri pevke so v skupini od ustanovitve, ostale pa so se priključile kasneje. Nastopajo v sklopu nastopov, ki jih imajo s folklorno skupino, pa tudi samostojno. Pojejo pesmi iz vseh slovenskih pokrajin, najbolj pa jim »ležijo« pesmi z Gorenjske. Pesmi za svoj repertoar izbirajo skupaj; če se jim »usede« v grla in srce, so »njihove«. Pevovodje nimajo, ne pojejo po notah, temveč po posluhu. Uberejo se v triglasju; ena pevka začne, ostale pa spontano pridajo glasove kasneje.

Vsako leto pa pripravijo letni koncert na določeno temo. Letošnji se je odvil 24. marca v dvorani Mestne knjižnice Kranj. Večer ljudskih pesmi in viž so poleg gostiteljic oblikovali še pevci in godci Kranjski furmani.

Kranjski furmani
Kranjski furmani © Vesna Sever Borovnik

S pridobivanjem novih članov Kranjski furmani nimajo težav

Skupina pevcev ljudskih pesmi Kranjski furmani delujejo že 25 let, tudi v okviru Akademske folklorne skupine Ozara. V svojem repertoarju imajo pesmi iz vseh slovenskih pokrajin, najbolj pa jim je všeč melos Gorenjske in Koroške. Pojejo triglasno, z glasovi, ki jim po domače pravijo naprej, čez in bas, včasih zapojejo tudi v ljudskem štiriglasju, na tretko.

Godci Kranjski furmani so tudi člani Akademske folklorne skupine Ozara. V stalni zasedbi delujejo že več kot 20 let. Dva godca sta igrala že prej. Učili so se od starejših godcev in se izobraževali na seminarjih. Na osnovi znanja, ki so ga pridobili, so si želeli ustvariti svoj alpski melos. Tudi širše so poznani kot sestav, ki je igral v različnih obdobjih, ko harmonika še ni bila sestavni del godčevskih zasedb. Skupaj s pevci so obudili božično-novoletno koledovanje (od sv. Štefana do novega leta) in to tradicijo obujajo že 25 let. S pridobivanjem novih članov nimajo težav. Na Ozari je za njimi že nova ekipa, tako pevcev kot godcev, ki bodo nadaljevali furmansko tradicijo.

© Vesna Sever Borovnik

Oddaje, Glasba
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...