Robert BožičRobert Božič
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar
Trgovina (foto: Pixabay)
Trgovina | (foto: Pixabay)

Delo: Dobavne cene trgovcev pod drobnogledom regulatorja

Hrana in okolje | 21.04.2023, 11:57 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Javna agencija RS za varstvo konkurence je na sedem trgovskih podjetij naslovila zahtevo za posredovanje podatkov o dobavnih cenah. Za to se je odločila zaradi informacij o težavah na trgu živilskih proizvodov, danes poroča časnik Delo. Cene hrane so sicer osrednji motor inflacije v Slovenji.

Na Agenciji RS za varstvo konkurence naj bi iz različnih virov prejeli informacije o usklajeni rasti cen, določanju enakih cen nekaterih proizvodov pri različnih trgovcih in prekinitvi dobav zaradi enostranskih sprememb pogodbenih pogojev, povezanih s cenami.

Zanikajo vpletenost politike

Skladno s tem so se odločili za ukrepanje, na podlagi podatkov o dobavnih cenah, ki jih pričakujejo do 15. maja, pa si obetajo največjo tovrstno analizo doslej. Direktor  Andrej Matvoz je poudaril, da so se za akcijo odločili brez napotkov politike.

Cene hrane so sicer osrednji motor inflacije v zadnjih šestih mesecih. K letni rasti cen življenjskih potrebščin so prispevale skoraj petinski delež. Po podatkih državnih statistikov se je meso podražilo za 18,2 odstotka, kruh in izdelki iz žit za 20,1 odstotka, mleko, sir in jajca pa za 24,4 odstotka, povzema Delo.

Bomo priča paktu s trgovci?

V Delu še dodajajo, da je iz vrst Gibanja Svoboda slišati pričakovanja o dialogu in družbenem dogovoru, nekakšnem paktu s trgovci, s katerim bi poskušali omejiti inflacijo.

O cenah hrane tudi na minuli interpelaciji: Košarica se ceni, cene hrane pa rastejo?

Cene osnovnih živil v košarici, ki so jo uvedli, so se spustile za 25 odstotkov. Čeprav cene živil žal rastejo, pa dejstvo, da k nam hodijo kupovati tako Hrvati kot Avstrijci, kaže, da so dejansko nižje kot v soseščini, je med drugim v odgovoru na očitke v sredo nanizal predsednik vlade dr. Robert Golob.

Gre za zanimivo navedbo, ki naj bi jo (tako so napovedali) danes tekom dneva pojasnili na tiskovni konferenci. Ta pa zaenkrat še ni sklicana.

Hrana in okolje
Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL) Lidija Šket Kamenšek v studiu radia Ognjišče z ravnokar izdano knjigo o ADHD (photo: NL)

Ste vi morda ta otrok?

Vprašanje je Lidiji Šket Kamenšek zastavil mentor pri sklepu študija ob pisanju diplomske naloge, ko je Lidija želela pisati in raziskovati svet otrok, ki se na svet in doživljanje okolja odzivajo ...