Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Trgovina (foto: Pixabay)
Trgovina | (foto: Pixabay)

Delo: Dobavne cene trgovcev pod drobnogledom regulatorja

Hrana in okolje | 21.04.2023, 11:57 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Javna agencija RS za varstvo konkurence je na sedem trgovskih podjetij naslovila zahtevo za posredovanje podatkov o dobavnih cenah. Za to se je odločila zaradi informacij o težavah na trgu živilskih proizvodov, danes poroča časnik Delo. Cene hrane so sicer osrednji motor inflacije v Slovenji.

Na Agenciji RS za varstvo konkurence naj bi iz različnih virov prejeli informacije o usklajeni rasti cen, določanju enakih cen nekaterih proizvodov pri različnih trgovcih in prekinitvi dobav zaradi enostranskih sprememb pogodbenih pogojev, povezanih s cenami.

Zanikajo vpletenost politike

Skladno s tem so se odločili za ukrepanje, na podlagi podatkov o dobavnih cenah, ki jih pričakujejo do 15. maja, pa si obetajo največjo tovrstno analizo doslej. Direktor  Andrej Matvoz je poudaril, da so se za akcijo odločili brez napotkov politike.

Cene hrane so sicer osrednji motor inflacije v zadnjih šestih mesecih. K letni rasti cen življenjskih potrebščin so prispevale skoraj petinski delež. Po podatkih državnih statistikov se je meso podražilo za 18,2 odstotka, kruh in izdelki iz žit za 20,1 odstotka, mleko, sir in jajca pa za 24,4 odstotka, povzema Delo.

Bomo priča paktu s trgovci?

V Delu še dodajajo, da je iz vrst Gibanja Svoboda slišati pričakovanja o dialogu in družbenem dogovoru, nekakšnem paktu s trgovci, s katerim bi poskušali omejiti inflacijo.

O cenah hrane tudi na minuli interpelaciji: Košarica se ceni, cene hrane pa rastejo?

Cene osnovnih živil v košarici, ki so jo uvedli, so se spustile za 25 odstotkov. Čeprav cene živil žal rastejo, pa dejstvo, da k nam hodijo kupovati tako Hrvati kot Avstrijci, kaže, da so dejansko nižje kot v soseščini, je med drugim v odgovoru na očitke v sredo nanizal predsednik vlade dr. Robert Golob.

Gre za zanimivo navedbo, ki naj bi jo (tako so napovedali) danes tekom dneva pojasnili na tiskovni konferenci. Ta pa zaenkrat še ni sklicana.

Hrana in okolje
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...