Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Msgr. Milan Stipić, križevski vladika (foto: Škofija Novo mesto)
Msgr. Milan Stipić, križevski vladika | (foto: Škofija Novo mesto)

Velikonočna poslanica križevskega vladika Milana Stipića

Novice | 08.04.2023, 16:01 Robert Božič

Objavljamo velikonočno poslanico križevskega vladika msgr. Milana Stipića, pod katerega pristojnost spadajo tudi tri grkokatoliške župnije v Sloveniji. V njej še posebej vabi k goreči molitvi za mir v Ukrajini, kjer je Grškokatoliška cerkev močno prisotna.

Dragi bratje in sestre v Kristusu,
ves svet je poln veselja, ker obhajamo Kristusovo vstajenje, Gospodovo veliko noč. Jezusa, začetnika življenja, smrt ni ujela v grob. Danes ta vesela novica napolnjuje ves svet in na poseben način krščanska srca.

Čeprav trenutno veliko ljudi trpi zaradi vojn, nasilja, bolezni in revščine, iskreno upamo, da bodo vsi občutili veliko veselje Kristusovega vstajenja in da bo Božji Duh med nami vzpostavil novo, veselo, nenasilno življenje, ki bo bolj napolnjeno z Božjo milostjo. Zato odprimo svoja srca ljubezni do vsakega človeka, kajti le najvzvišenejši dar ljubezni v našem življenju bo lahko v nas utrdil luč, katere vir je v Kristusovem vstajenju.

Jezus je prestal muke in smrt za vsakega izmed nas in za ves ustvarjeni svet, a je tudi vstal, da bi vse, kar obstaja, preobrazil in pripravil za svoje prihodnje večno kraljestvo. Izraelci, ki so šli skozi Rdeče morje, so praznovali starozavezno pasho in Boga zmage nad sovražnikom. Kristus je nova pasha, ki je kot Izrael šel skozi morje smrti in vstal v večno življenje, kot poje stara velikonočna himna: »Takrat je padel vodja živih, a ​​živ, zelo živ spet kraljuje«, in kot pojemo v štiridesetih dneh velikonočnega časa: »Kristus je vstal od mrtvih, s smrtjo je uničil smrt, in tistim, ki so v grobovih, daroval življenje!«

Človek je res skrivnostno bitje. Ljudje, ki jih je Kristus ozdravljal, tolažil in krepil s svojo Božjo besedo, so na veliki petek vzklikali: »Križaj ga!« Množica, ki je imela pred očmi izbiro, namesto mirotvorca in človekoljuba Kristusa na koncu izbere morilca in razbojnika Baraba. Žal je takšna podoba človeka in človeštva še danes. Človek zaradi svoje padle narave pogosto izbere bolj nasilno, bolj krvavo in slabšo rešitev v življenju.

Bodimo, bratje in sestre, ljudje usmiljenja, ki se bomo v življenju vedno odločili za vstalega Kristusa in njegov evangelij. Namesto nasilja, poniževanja, ubijanja in kraje vedno izberimo mir, ljubezen in pravo bratstvo z vsemi ljudmi. To nas bo vedno znova stalo bolečine in povzročilo trpljenje, vendar je to cena našega odrešenja. Papež sv. Janez Pavel II. rekel: »Usmiljenje je pogoj našega odrešenja. Je zadnje in najvišje dejanje, s katerim nam Bog pride naproti. Usmiljenje je pot, ki združuje Boga in človeka, saj odpira srce za upanje, da smo vedno ljubljeni kljub omejenosti zaradi našega greha«. Le tako bomo uresničevali velikonočno skrivnost, skrivnost zmage in življenja tudi v našem življenju.

Vse vas na poseben način vabim h goreči molitvi za mir v svetu, še posebej v Ukrajini. Prizadevamo si za solidarnost z žrtvami in izgnanci iz Ukrajine. Naša eparhija si je zelo prizadevala za dobrodelno pomoč žrtvam vojne tako v Ukrajini kot pri nas. Hvala Bogu in dobrim ljudem za to. Ob tej priložnosti pozdravljam vse vernike iz Ukrajine, ki se sedaj zadržujejo na območju naše škofije, na Hrvaškem, v Sloveniji ter v Bosni in Hercegovini. Vi ste naši ljubljeni bratje in sestre, razumemo vaše težave in trpljenje. Veseli nas, da ste se dobro vključili v našo družbo in da sodelujete v duhovnem in liturgičnem življenju naše Cerkve. Naša križevska eparhija bo tudi v prihodnje duhovno skrbela za vse vas, ki ste na našem območju.

Bratje in sestre, vstalega Kristusa prosímo za Cerkev, posebej za vse posvečene služabnike, pa tudi za vse vernike, da bi bili pristni v sledenju evangeliju ter živeli skromno in krepostno, da bi se premagale skušnjave, ki uničujejo Cerkev in zatemnjujejo Kristusovo podobo v očeh človeštva.

Vabim vas tudi k molitvi za družino. Padla človeška narava se kaže v nerazumevanju vrednosti in dostojanstva človeške družine, ki je temelj družbe in vir novega življenja. Grešna človeška narava ustvarja povsem sprevrženo razumevanje ljubezni, družine in človeške osebe v svojih ustvarjenih danostih. Zatemnjenega uma in duše ne ločijo več med dobrim in zlim, zato se javno norčujejo iz družine, človeka in osnovnih bioloških zakonitosti, ki izhajajo iz človeške narave.

Naj nam bo vstali Kristus in njegov evangelij osnovni in edini pravilni vzor in merilo v vsem. Človek ne more biti merilo družbenih in moralnih norm, ker je podvržen spreminjanju in minljivosti, lahko je tako dober kot slab. Kristus – Božja beseda – je tisti, ki zdravi našo padlo človeško naravo in nas dela za novega človeka, kot pravi sveti Janez Zlatousti.

Zato želim ob tem prazniku praznikov, ki slavi zmago življenja po vstalem Kristusu in pokopava vse zlo, vsem izreči iskrene čestitke: našemu upokojenemu vladiku Nikoli, vsem duhovnikom, redovnikom, diakonom, redovnicam, bogoslovcem, vsem vernikom naše škofije ter vsem našim prijateljem in sodelavcem.

Vstali Kristus naj nam vsem prinese resnično veselje, ki ga ne more zamegliti nobeno zlo.

Vsem bratom in sestram čestitam s tradicionalnim velikonočnim voščilom:

Hristos vokrese - Voistinu voskrese! Kristus je vstal - zares vstal!

Novice
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.