Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Ivan Simič (foto: STA / Tamino Petelinšek)
Ivan Simič | (foto: STA / Tamino Petelinšek)

Če bi bil on minister, bi odstopil

Slovenija | 04.04.2023, 09:17 Marcel Krek

Vlada je že predstavljala izhodišča napovedane davčne reforme, a konkretne rešitve še niso znane, saj osnutka še vedno ni. Kljub temu pa imajo vladni predstavniki že zdaj resne težave s komuniciranjem napovedane reforme. Iz vladne palače namreč v javnost prihajajo mešani in nasprotujoči si signali.

Kje je zaupanje?

Davčni svetovalec in nekdanji direktor Finančne uprave, Ivan Simič meni, da mora v primeru sprejemanja tako pomembnih dokumentov, kot je davčna reforma, med predsednikom vlade in ministrstvom za finance veljati popolno zaupanje. »Če bi jaz bil minister za finance, če ne bi imel predhodno nobenega razgovora s predsednikom vlade, bi sam odstopil. Zgodilo se pa je, da je odstopil državni sekretar, ki pa tudi nosi določeno odgovornost pri tej davčni reformi, kajti on je bil tisti, ki je delal na teh spremembah, ki so bile narejene v jeseni 2022, ko se je na nek način malo povečala obdavčitev davčnih zavezancev. Ampak mislim, da oni trije, oziroma sta ostala še dva, da bodo to med sabo rešili, ampak prav gotovo ni primerno, da se te zadeve delajo v javnosti.«

Časa je dovolj

Simič sicer meni, da ima finančno ministrstvo še dovolj časa, da bolj konkretno pripravi davčno reformo, ki pa naj ne gre v smeri obremenitve, temveč razbremenitve davčnih zavezancev. Celotnem pogovoru z Ivanom Simičem prisluhnite tukaj.

Slovenija
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...