Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Marjan Turnšek (foto: Izidor Šček)
Nadškof Marjan Turnšek | (foto: Izidor Šček)

Radijski misijon 2023 – 2. pogovor: Kaj more storiti pravični? #VIDEO

Radijski misijon 2023 | 27.03.2023, 16:50 Uredništvo Radia Ognjišče

V drugem misijonskem pogovoru nas vodi misel: Kaj more storiti pravični? Se tudi vam kdaj zgodi, da ne vidite luči na koncu tunela, saj se zdi, da se preizkušnje in težave samo nalagajo na vaša ramena? O tem se pogovarjamo z letošnjim misijonarjem nadškofom Marjanom Turnškom.

Uvodoma smo prisluhnili odlomku iz Svetega pisma:

Kolikšna pa je moja moč, da bi vzdržal,
in kakšen je moj konec, da bi še potrpel?
Mar je moja moč kakor moč kamnov,
ali je moje meso iz brona? (Job 6)

Postal sem tisti, ki se mu njegov prijatelj posmehuje,
ko vpije k Bogu, da bi ga uslišal,
predmet posmeha
svetilka, nadležna tistim, ki lagodno premišljujejo,
postavljena za tiste, ki jim kleca noga.
Uspevajo pa šotori roparjev
in varna bivališča teh, ki izzivajo Boga,
kakor je pač Bog pripravil s svojo roko. (Job 12)

Nekaj misli iz oddaje:

"V preizkušnjah spoznavamo samega sebe. To je zelo dragocena stvar. Ne se bati preizkušenj, ki jih življenje polaga pred nas. Ker v preizkušnji spoznam svoje sposobnosti in tudi nesposobnosti. Zakaj je to pomembno? Zato, da v življenju ne delam napak s tem, ko mislim, da sem bolj sposoben ali pa premalo sposoben. Če mi je to jasno, se lahko konkretno usmerjam v življenju, spoznam svoje meje v preizkušnji, tudi svoje kreposti. Npr. kako vem, koliko potrpežljivosti imam. Še en vidik preizkušnje je ta, da se v njej krepimo, dobivamo duhovno kondicijo, kot športnik, ki mora trenirati."

"Ponižnost je krepost močnih in je izrednega pomena v našem življenju. Evangeliji kažejo, da je ponižnost Jezusov stil življenja. Od vsega začetka, že od učlovečenja, da pride iz nebeškega božjega načina bivanja v človeški način bivanja, to je tudi ponižanje za Boga. Ampak iz ljubezni je tudi to naredil, je ponižnost. On bi lahko odreagiral drugače."

"Na nek način je bil pokoren Judu iz Škariot, Ponciju Pilatu, vojakom ki so ga trpinčili, lahko bi rekel »ne«, ampak je bil pokoren tudi temu, ampak vedno v smislu, če bi se dalo, bi se temu tudi izognil. Ni bil mevža, ampak ko je videl, da je to edina pot, ki smo mu jo mi ljudje pustili, jo je ponižno sprejel in jo spremenil v pot odrešenja."

RADIJSKI MISIJON

V živo lahko misijonske pogovore spremljate na valovih Radia Ognjišče vsak dan ob 17.00, v video obliki pa jih lahko spremljate na našem Youtube kanalu in Facebook profilu.

Pogovori so vam na voljo v našem spletnem avdio arhivu, še posebej pa vas vabimo, da se naročite na podkast letošnjega radijskega misijona. Na ta način boste lahko zelo enostavno spremljali vse misijonske vsebine.

Radijski misijon 2023