Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (foto: Vesna Sever Borovnik)
Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči | (foto: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Oddaje | 21.03.2023, 07:21 Vesna Sever Borovnik

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, z željo, da bi podeželske žene občasno tudi kdaj zapele.

Naprej, na čez in bas

Iz spontanega druženja se je začelo resno delo. Pojejo pesmi domačega okolja in bližnje okolice. Uberejo se v triglasju, z glasovi, ki jim po domače pravijo naprej, na čez in bas. Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti. Naučile so se ga na izobraževanjih, ki jih je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. To jim je kasneje utrlo pot tudi na regijska srečanja pevcev in godcev.

Vse prihajajo iz pevskih družin

Ob ustanovitvi je bilo v skupini 18 pevk, sestava se je v letih delovanja spreminjala. Danes v skupini pojejo Silva Bevc, Ani Slak, Janja, Klemenčič, Milena Verbič, Ivanka Kastelic, Ani Parkelj, Franja Avsec, Vera Primc in Anica Galič. Vse pevke prihajajo iz pevskih družin, saj so odraščale v okolju, kjer je bila ljudska glasba del vsakdanjega in prazničnega življenja. V svojo družbo pa si želijo pridobiti mlajše pevke.

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči
Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči © Vesna Sever Borovnik

Slavnostni koncert ob 20-letnici delovanja

Leta 2012 so izdale zgoščenko Rodna ti vasica moja. Posnetke vseh nastopov pa hranijo v svojem arhivu. Vsako leto so v Mirni Peči pripravile srečanje ljudskih pevcev in godcev. Ob 20-letnici organiziranega delovanja pa so v začetku marca pripravile slavnostni koncert. O prehojeni pevski poti sem se pogovarjala z Anico Galič, Silvo Bevc in Mileno Verbič.

Tri članice med snemanjem pogovora
Tri članice med snemanjem pogovora © Vesna Sever Borovnik

Na koncert so slavljenke povabile pevske in godčevske prijatelje. Odlomke s prireditve prinaša redna tedenska oddaja. V njej smo, poleg gostiteljic, slišali še moški pevski zbor Rožmarin iz Mirne Peči in ljudske pevce Bizeljsko.

Moški pevci zbor Rožmarin iz Mirne Peči
Moški pevci zbor Rožmarin iz Mirne Peči © Vesna Sever Borovnik

Ljudski pevci Bizeljsko
Ljudski pevci Bizeljsko © Vesna Sever Borovnik

Oddaje, Glasba
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...