Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Žažarski trio (foto: Vesna Sever Borovnik)
Žažarski trio | (foto: Vesna Sever Borovnik)

»Po vrt špancirala, je rož'ce nabirala«

Oddaje | 07.03.2023, 07:28 Vesna Sever Borovnik

Ofirovci in koledniki iz Laškega, citrar Ivan Jelinčič iz Soče in Žažarski trio so svoj prostor v oddaji o ljudski glasbi dobili lani. Povsod sem bila toplo sprejeta, z vsem prijetno pokramljala in zvočno dokumentirala veliko vsebinsko raznolikega gradiva. V tokratni oddaji se bomo s krajšimi odlomki spomnili terenska obiska v Laškem, v vasi Soča v dolini Trente in v naselju Žažar v občini Horjul.  

Ofirovci in koledniki iz Laškega

Olga Hujdec, Ana Pavčnik, Rudi Pavčnik, Franc Mulej, Franc Ulaga, Martin Selič in Valentin Deželak se družijo v skupini Ofirovci in koledniki iz Laškega. Veselju do petja in igranja se v organizirani obliki predajajo že več kot 15 let. Obudili so novoletno koledovanje in običaj godovanja, ki mu po domače pravijo ofiranje in si po tem nadeli ime skupine.

Ofirovci in koledniki iz Laškega
Ofirovci in koledniki iz Laškega © Vesna Sever Borovnik

Ivan Jelinčič iz Soče

Turistična kmetija Jelinčič in kamp Jelinc v Soči je idealno izhodišče za pohode ob reki Soči, raziskovanje bovške okolice in bližnjih gora ter za številne športne aktivnosti. Turistom na kmetiji ponujajo ovčji sir, skuto in številne domače suhomesnate izdelke. Gospodar na kmetiji je Ivan Jelinčič, ki si je s svojo ženo Doro ustvaril družino. Citrar Ivan Jelinčič je kmet, gozdar, sirar, igralec, slikar, glasbenik in prijeten sogovornik, poln življenjskih modrosti.

Citrar Ivan Jelinčič
Citrar Ivan Jelinčič © Vesna Sever Borovnik

Žažarski trio

Žažar je vas v občini Horjul, ki leži na valoviti planoti zahodno od dolomitskega Gradišča. V Žažarju zasledimo pravi utrip podeželja, saj ponuja nekaj lepo ohranjenih hiš in kozolcev, tu še ohranjajo ljudske šege in navade, sliši pa se tudi večglasno petje. Za to poskrbijo Pavle Nagode, Franci Trček in Silvo Krvina, pevci, poznani kot Žažarski trio. Prvič so spontano zapeli na občnem zbor v domačem kraju, okoli leta 1964.

Žažarski trio
Žažarski trio © Vesna Sever Borovnik

Oddaje, Glasba
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...