Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Jože Dežman (foto: STA)
Jože Dežman | (foto: STA)

Jože Dežman prejel odpoved

Slovenija | 29.03.2023, 11:40 Slovenska tiskovna agencija

Jože Dežman, nekdanji direktor Muzeja novejše zgodovine Slovenije, je, kot je sporočil, v torek prejel odpoved pogodbe o zaposlitvi. Dežman je bil po ustanovitvi Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije prezaposlen v omenjeni muzej, je pa pozneje prejel odredbo o neprihajanju na delo.

Ni prejemal muzejskih obvestil, ni bil vabljena na noben sestanek

Kot je zapisal Dežman, mu je bila "po posebni kurirki vročena redna odpoved pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti".

Še v torek zjutraj je Dežman sporočil, da odločbe o odpustu še nima, le odredbo o neprihajanju na delo. "Torej ne smem delati, prejemam pa direktorsko plačo. Postopanje z mano sodi v kategorijo izbrisa. Ne prejemam nobenih muzejskih obvestil, nisem vabljen na noben sestanek, vzeta mi je bila volilna pravica itd," je zapisal.

Bodo cenzurirali njegovo razstavo?

Kot je še zapisal, je "zaradi nezakonitega sprejemanja sistematizacije" tudi na inšpektorat za delo poslal zahtevo za urgentni inšpekcijski nadzor pri Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Obenem je izrazil bojazen, da "bodo v programu za leto 2023 cenzurirali razstavo o odkritju 3450 umorjenih v breznu pod Macesnovo gorico".

Tožba Dežmana

Na spletni Demokraciji je Dežman zapisal, da je v "roke dobil le dva obrazca", da je bil "tam okoli 20. februarja odjavljen iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije in prijavljen v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije", nato je dobil odredbo o neprihajanju na delo z dne 22. marca. Dežman je, kot je zapisal na spletni Demokraciji, na Okrožno sodišče v Ljubljani 20. februarja tudi vložil tožbo na ničnost izbrisov/vpisa v sodni register.

Že napoved združitve muzejev in ustanovitev novega muzeja sta sicer naletela na negativen odziv pri delu javnosti in politike.

Slovenija