Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek. (foto: Bostjan Podlogar/STA)
Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek. | (foto: Bostjan Podlogar/STA)

Sindikati tega redosleda ne razumejo.

Slovenija | 22.03.2023, 07:28 Marcel Krek

»Do konca leta 2024 bomo odpravili plačna nesorazmerja, nato pa sledi nova plačna lestvica,« je ob razkritju vladnega načrta za prenovo sistema plač v javnem sektorju, dejala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Sindikati so zaskrbljeni predvsem nad časovnico uveljavljanja sprememb.

Dva dela

Po besedah Ajanović Hovnikove, je sistem plač v javnem sektorju potrebno postaviti na zdrave temelje. Zato vlada pripravlja temeljito prenovo plačnega sistema, ki bo po njenih besedah, potekala v dveh delih: »Prvi del: naslavljanje vseh tistih delovnih mest, ki se nahajajo pod minimalno plačo. To seveda pomeni vzpostavitev nove plačne lestvice. In drugi del: odprava nesorazmerij, ki niso nujno vezana na samo plačno lestvico in niso nujno vezana na samo prenovo plačnega sistema. Gre za odpravo nesorazmerij zaradi v preteklosti parcialnih posegov v sam plačni sistem.« Ministrica je dodala, da bo vlada najprej naslovila plačna nesorazmerja. Ta bi nato dejansko odpravili, a pogoj je, da se bodo s sindikati hkrati dogovorili tudi glede vseh drugih elementov plačne reforme.

Kako gre to skupaj?

In kakšen je odziv sindikatov? »Moram reči, da pravzaprav povsem natančno tega redosleda ne razumem. Glede na to, da na eni strani vlada govori o več fazah, na drugi strani pa o tem, da dokler ni vse dogovorjeno, ni nič dogovorjeno, kar bi potem človek pričakoval je, da razume, da mora biti vse naenkrat. Tako da tukaj bo morala ministrica pojasniti, kako gre to dvoje skupaj,« je za naš radio dejal vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek, ki sicer odpravo nesorazmerij vidi kot prioritetno nalogo.

Glede na to, da na eni strani vlada govori o več fazah, na drugi strani pa o tem, da dokler ni vse dogovorjeno, ni nič dogovorjeno, kar bi potem človek pričakoval je, da razume, da mora biti vse naenkrat.

Počivavšek s postavljenim rokom ni zadovoljen

Sprememba vladnih pogajalskih izhodišč, ki zamikajo implementacijo vsebin, o katerih se morata strani po njegovih besedah še dogovoriti, ga preseneča: »Predvsem pa v bistvu seje med nami potrebno najprej sploh dogovoriti, ali je taka časovnica tudi, kar se tiče samih pogajanj in posameznih faz implementacije pač nekaj, o čemer se z vladno stranjo strinjamo ali ne. Pričakujemo, da bo v ponedeljek vlada predstavila razloge za ta spremenjena izhodišča, na naši strani pa bomo seveda tudi povedali naše pomisleke v zvezi s tem.« Počivalšek namreč s postavljenim rokom za ureditev plačnih nesorazmerij ni zadovoljen.

Slovenija
Peter Gregorčič (photo: STA) Peter Gregorčič (photo: STA)

"Nevaren precedens v evropskem pravnem prostoru"

Po odločitvi ustavnega sodišča, da prekliče veljavnost sklepa o začasnem zadržanju dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija, in dovoli uveljavitev novele zakona o RTVS v celoti, je ta teden ...

Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika) Šentjernejski Lurd (photo: Arhiv Antona Jamnika)

Šentjernejski Lurd

Praznujemo binkoštni ponedeljek in Praznik Marije, Matere Cerkve. Marija je po Jezusovem vnebohodu skupaj z apostoli in ženami molila v dvorani zadnje večerje in prosila za dar Svetega Duha. Tako ...

Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt) Mirko Ramovš v družbi deklet iz Akademske folklorne skupine France Marolt (photo: AFS France Marolt)

V spomin: Plesni svet Mirka Ramovša

Pred dnevi smo izgubili največjega in najpomembnejšega slovenskega etnokoreologa Mirka Ramovša. Svoje življenje je posvetil preučevanju in raziskovanju plesnega izročila. S strokovnimi nasveti, ...