Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sveti Duh, birma (foto: Pixabay)
Sveti Duh, birma | (foto: Pixabay)

V Beltincih že letos brez birmanskih botrov, v celotni soboški škofiji s prihodnjim letom

Novice | 10.03.2023, 14:21 Uredništvo Radia Ognjišče

Mediji so se v teh dneh razpisali o župniji Beltinci, kjer letošnjih birmancev pri zakramentu ne bodo spremljali botri. Spremembo birmanske pastorale je soboški škof Peter Štumpf napovedal že lani.

Sredi avgusta je škof Štumpf v pogovoru za naš radio pojasnil: »V naši škofiji več kot polovica staršev birmancev ni cerkveno poročenih, tri četrt botrov nima pogojev za cerkveno službo botra. Tako smo nekako zapadli v cerkveno nelogičnost, ohranjamo službo botra, ki pa je postala sama sebi nasprotje. Botri bi naj bili pomoč v veri svojim birmancem pa so sami tako slabotni v veri, da v bistvu oni rabijo to pomoč.«

V celotni škofiji bodo birmanske botre ukinili z naslednjim letom, prejem birme pa bodo prestavili v peti razred.

Novice
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...