Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predsednik SDS Janez Janša (foto: Daniel Novakovič / STA)
Predsednik SDS Janez Janša | (foto: Daniel Novakovič / STA)

Janša: Interpelacija je poskus klica k razumu

Novice | 04.03.2023, 00:27 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Predsednik SDS Janez Janša je po vložitvi interpelacije zoper celotno vlado Roberta Goloba dejal, da gre za poskus klica k razumu. Interpelacija pomeni razpravo v DZ "o spornih potezah te vlade, ki zajedajo same temelje Slovenije", z njo pa želijo vladi "razložiti nekatere stvari", je dejal. Pričakuje, da bo vlada nekatere sporne poteze preklicala.

"Gre za ukinitev urada za demografijo, za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in za vrsto drugih spornih potez, ki gredo v isto smer," je naštel Janša. Z interpelacijo se po njegovih besedah odzivajo tudi na poziv Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki je interpelacijo vlade zapisalo v svojem akcijskem načrtu. Slednjega je SDS obravnavala na torkovi seji poslanske skupine.

"Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve je namreč napad na vrednotni sistem, na katerem temelji Republika Slovenija in okrog katerega je bila spisana slovenska ustava", je dejal. Ukinitev urada za demografijo pa je po njegovem mnenju napad na bistvo našega obstoja. "Če ne bo Slovencev, potem tudi ne bo Slovenije," je opozoril.

V SDS ne verjamejo, da prav vsi člani te vlade in vsi poslanci vladne koalicije to, kar počnejo, delajo iz neke ideologije ali iz negativnih vzgibov oz. ker bi želeli škoditi Sloveniji. "Verjamemo, da marsikatera od teh odločitev temelji tudi na nepoznavanju dejstev in na napačnih ocenah," je dejal Janša. Tako pričakujejo, da bo po razpravi v DZ, kjer bodo "marsikaj razčistili", vlada morda nekatere sporne poteze preklicala oz. umaknila.

Razlogov za to, da niso vložili konstruktivne nezaupnice in ponudili svojega mandatarja, je več, je dejal Janša. Vlada namreč ne šteje niti še enega leta svojega mandata, zato bi bilo na nek način "preveč dobronamerno", da se reši odgovornosti, ki so jo dobili od volivcev, je pojasnil.

Glede uspeha interpelacije je dejal, da to ni interpelacija za zamenjavo vlado, kot so bile interpelacije posameznih ministrov predlogi za njihovo zamenjavo. "Kot vemo iz zgodovine interpelacij v slovenskem DZ, vladna koalicija ministre velikokrat ubrani, potem pa jih sama zamenja. To je verjetno tudi napoved usode gospe Fajonove," je dejal.

Dejal je tudi, da so še vedno pripravljeni prispevati podpise pod interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, saj je prav ona predlagala združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Interpelacijo zoper Vrečko je spisala NSi, a je potem ni vložila, saj ima njihova poslanska skupina za to premalo podpisov. SDS je prispevanje svojih podpisov pod interpelacijo ministrice Vrečko pogojevala s tem, da NSi prispeva podpise k njihovi interpelaciji proti celotni vladi.

Tudi danes je Janša NSi povabil, da "lahko kadarkoli prispeva svoje podpise in se pridruži interpelaciji vlade". Bodo pa podprli predlog priporočil za krepitev slovenske osamosvojitve, ki jih je v četrtek v DZ vložila NSi, saj "gre za nekaj, za kar se skupaj borimo že dolga leta", je dejal.

Janša je izjavo podal ob robu svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici, kar je po njegovih besedah zgolj naključje.

Novice
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...