Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Predsednik SDS Janez Janša (foto: Daniel Novakovič / STA)
Predsednik SDS Janez Janša | (foto: Daniel Novakovič / STA)

Janša: Interpelacija je poskus klica k razumu

Novice | 04.03.2023, 00:27 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Predsednik SDS Janez Janša je po vložitvi interpelacije zoper celotno vlado Roberta Goloba dejal, da gre za poskus klica k razumu. Interpelacija pomeni razpravo v DZ "o spornih potezah te vlade, ki zajedajo same temelje Slovenije", z njo pa želijo vladi "razložiti nekatere stvari", je dejal. Pričakuje, da bo vlada nekatere sporne poteze preklicala.

"Gre za ukinitev urada za demografijo, za ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in za vrsto drugih spornih potez, ki gredo v isto smer," je naštel Janša. Z interpelacijo se po njegovih besedah odzivajo tudi na poziv Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki je interpelacijo vlade zapisalo v svojem akcijskem načrtu. Slednjega je SDS obravnavala na torkovi seji poslanske skupine.

"Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve je namreč napad na vrednotni sistem, na katerem temelji Republika Slovenija in okrog katerega je bila spisana slovenska ustava", je dejal. Ukinitev urada za demografijo pa je po njegovem mnenju napad na bistvo našega obstoja. "Če ne bo Slovencev, potem tudi ne bo Slovenije," je opozoril.

V SDS ne verjamejo, da prav vsi člani te vlade in vsi poslanci vladne koalicije to, kar počnejo, delajo iz neke ideologije ali iz negativnih vzgibov oz. ker bi želeli škoditi Sloveniji. "Verjamemo, da marsikatera od teh odločitev temelji tudi na nepoznavanju dejstev in na napačnih ocenah," je dejal Janša. Tako pričakujejo, da bo po razpravi v DZ, kjer bodo "marsikaj razčistili", vlada morda nekatere sporne poteze preklicala oz. umaknila.

Razlogov za to, da niso vložili konstruktivne nezaupnice in ponudili svojega mandatarja, je več, je dejal Janša. Vlada namreč ne šteje niti še enega leta svojega mandata, zato bi bilo na nek način "preveč dobronamerno", da se reši odgovornosti, ki so jo dobili od volivcev, je pojasnil.

Glede uspeha interpelacije je dejal, da to ni interpelacija za zamenjavo vlado, kot so bile interpelacije posameznih ministrov predlogi za njihovo zamenjavo. "Kot vemo iz zgodovine interpelacij v slovenskem DZ, vladna koalicija ministre velikokrat ubrani, potem pa jih sama zamenja. To je verjetno tudi napoved usode gospe Fajonove," je dejal.

Dejal je tudi, da so še vedno pripravljeni prispevati podpise pod interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, saj je prav ona predlagala združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Interpelacijo zoper Vrečko je spisala NSi, a je potem ni vložila, saj ima njihova poslanska skupina za to premalo podpisov. SDS je prispevanje svojih podpisov pod interpelacijo ministrice Vrečko pogojevala s tem, da NSi prispeva podpise k njihovi interpelaciji proti celotni vladi.

Tudi danes je Janša NSi povabil, da "lahko kadarkoli prispeva svoje podpise in se pridruži interpelaciji vlade". Bodo pa podprli predlog priporočil za krepitev slovenske osamosvojitve, ki jih je v četrtek v DZ vložila NSi, saj "gre za nekaj, za kar se skupaj borimo že dolga leta", je dejal.

Janša je izjavo podal ob robu svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici, kar je po njegovih besedah zgolj naključje.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...