Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slika letošnjega molitvenega dne (foto: )
Slika letošnjega molitvenega dne | (foto: )

Tajvan v središču nocojšnje ekumenske molitve

Cerkev po svetu | 03.03.2023, 13:26 s. Meta Potočnik

Društvo Svetovni molitveni dan pri nas že 18 let pripravlja ekumenska bogoslužja po Sloveniji. Na prav poseben način se letos povezujemo s Tajvanom in tamkajšnjimi ljudmi, med katerimi je deloval slovenski misijonar kirurg Janez Janež.

Bogoslužje SMD, ki ga pripravljajo ženske v več kot 150 državah sveta, bo v teh dneh povezalo mlade, starejše, moške, otroke iz različnih krščanskih Cerkva. Po komunistični revoluciji na celinski Kitajski, je veliko prebivalcev zbežalo na otok Taiwan, kjer so ustanovili državo.

»Letošnje bogoslužje so pripravile kristjanke na Tajvanu. Prvi petek v marcu bomo tako v Sloveniji kot tudi preostalih 150 državah molili za Tajvan. Osnovo predstavlja odlomek iz Pavlovega pisma Efežanom 1,15–19, v skladu s tem pa je naslov bogoslužja »Slišal sem o vaši veri«. Vsi smo sestre in bratje, tako kot na Tajvanu pa imamo tudi drugod po svetu svoje zgodbe. Ljubezen je Božje vezivo med nami ne glede na lokacijo. Prihodnji rod želimo vzgojiti v trdni veri in ohraniti vrednote, zato je vsako leto pripravljeno tudi bogoslužje za otroke,« je povedala članica društva Marjeta Žebovec.

Moto Gibanja SMD je ozaveščeno moliti, molitveno delovati. Zato poleg molitve tudi namenijo pomoč konkretni državi, ki se tisto leto predstavi prek bogoslužja. Letošnja slovenska nabirka je namenjena za nov hladilnik v javni kuhinji na Tajvanu, kjer pomagajo ljudem s posebnimi potrebami in jih tudi zaposlujejo. Zanje skrbijo bratje kamilijanci, s katerimi je sodeloval dr. Janez Janež. Žebovčeva še pove, da je bil v Sloveniji večkrat p. Giusepe Didone, ki je dr. Janeža poznal, saj ga je občasno zdravil. Tajvanci se ga še danes hvaležno spominjajo z imenom Fan Fenglong- Veliki zdravilec, je povedala predsednica Društva Misijonarja Janeza Janeža Mija Bokal, ki se je udeležila bogoslužja v Hiši kruha minulo nedeljo.

Nocoj bogoslužja potekajo v Ljubljani, Velikih Laščah, Izoli, Rogaški Slatini, Kamniku in Smledniku, v Murski Soboti pa v nedeljo. Vse informacije najdete na spletni strani Društva SMD Slovenija.

 

Cerkev po svetu
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...