Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Ljudske pevke Folklornega društva »Anton-Jože Štrafela« Markovci (foto: Vesna Sever Borovnik)
Ljudske pevke Folklornega društva »Anton-Jože Štrafela« Markovci | (foto: Vesna Sever Borovnik)

50 let Ljudskih pevk Folklornega društva Markovci

Oddaje | 28.02.2023, 07:20 Vesna Sever Borovnik

Ljudske pevke Folklornega društva »Anton-Jože Štrafela« Markovci organizirano delujejo od leta 1973. Ustanovljene so bile na pobudo Terezije Maroh, ki je pevke vodila vse do leta 1998. Njeno delo je bilo zelo aktivno, zlasti prva leta po vojni.

Strokovno je vodila plesno skupino folklornega društva in obudila že skoraj pozabljen običaj pustnih vil. Preprosta šivilja z markovskega polja pa je besede kovala tudi v pesmi. Nekatere so se med pevkami tako prijele, da so jih preprosto ponotranjile in sprejele za svoje. Markovske ljudske pevke imajo v svojem repertoarju imajo poleg pesmi, ki jih je napisala Terezija Maroh, še vsebinsko raznolike napeve iz domačega kraja in bližnje okolice.

Danes v skupini pojejo Angela Liponik, Marija Prélog, Marija Bezjak, Metka Zupančič, Olga Zélenik, Marija Bezjak in Milica Cimerman.

V pogovoru z Vesno Sever Borovnik
V pogovoru z Vesno Sever Borovnik © ARO

50 let organiziranega delovanja so ljudske pevke FD Markovci praznovale 9. februarja v večnamenski dvorani v Sobetincih. Na slavnostni prireditvi, ki je bila hkrati tudi občinska proslava ob kulturnem prazniku, je spregovoril Milan Gabrovec, župan občine Markovci, ki je med drugim nagovoril tudi slavljenke.

Ni se bati, da bi ljudska pesem v Markovcih utihnila, saj že nekaj let ubrano in večglasno pojejo njihove naslednice, pevke ljudskih pesmi Kitice.

Pevke Kitice
Pevke Kitice © ARO

Oddaje, Glasba
Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...