Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ljudske pevke Folklornega društva »Anton-Jože Štrafela« Markovci (foto: Vesna Sever Borovnik)
Ljudske pevke Folklornega društva »Anton-Jože Štrafela« Markovci | (foto: Vesna Sever Borovnik)

50 let Ljudskih pevk Folklornega društva Markovci

Oddaje | 28.02.2023, 07:20 Vesna Sever Borovnik

Ljudske pevke Folklornega društva »Anton-Jože Štrafela« Markovci organizirano delujejo od leta 1973. Ustanovljene so bile na pobudo Terezije Maroh, ki je pevke vodila vse do leta 1998. Njeno delo je bilo zelo aktivno, zlasti prva leta po vojni.

Strokovno je vodila plesno skupino folklornega društva in obudila že skoraj pozabljen običaj pustnih vil. Preprosta šivilja z markovskega polja pa je besede kovala tudi v pesmi. Nekatere so se med pevkami tako prijele, da so jih preprosto ponotranjile in sprejele za svoje. Markovske ljudske pevke imajo v svojem repertoarju imajo poleg pesmi, ki jih je napisala Terezija Maroh, še vsebinsko raznolike napeve iz domačega kraja in bližnje okolice.

Danes v skupini pojejo Angela Liponik, Marija Prélog, Marija Bezjak, Metka Zupančič, Olga Zélenik, Marija Bezjak in Milica Cimerman.

V pogovoru z Vesno Sever Borovnik
V pogovoru z Vesno Sever Borovnik © ARO

50 let organiziranega delovanja so ljudske pevke FD Markovci praznovale 9. februarja v večnamenski dvorani v Sobetincih. Na slavnostni prireditvi, ki je bila hkrati tudi občinska proslava ob kulturnem prazniku, je spregovoril Milan Gabrovec, župan občine Markovci, ki je med drugim nagovoril tudi slavljenke.

Ni se bati, da bi ljudska pesem v Markovcih utihnila, saj že nekaj let ubrano in večglasno pojejo njihove naslednice, pevke ljudskih pesmi Kitice.

Pevke Kitice
Pevke Kitice © ARO

Oddaje, Glasba
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...