Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Ljudske pevke Folklornega društva »Anton-Jože Štrafela« Markovci (foto: Vesna Sever Borovnik)
Ljudske pevke Folklornega društva »Anton-Jože Štrafela« Markovci | (foto: Vesna Sever Borovnik)

50 let Ljudskih pevk Folklornega društva Markovci

Oddaje | 28.02.2023, 07:20 Vesna Sever Borovnik

Ljudske pevke Folklornega društva »Anton-Jože Štrafela« Markovci organizirano delujejo od leta 1973. Ustanovljene so bile na pobudo Terezije Maroh, ki je pevke vodila vse do leta 1998. Njeno delo je bilo zelo aktivno, zlasti prva leta po vojni.

Strokovno je vodila plesno skupino folklornega društva in obudila že skoraj pozabljen običaj pustnih vil. Preprosta šivilja z markovskega polja pa je besede kovala tudi v pesmi. Nekatere so se med pevkami tako prijele, da so jih preprosto ponotranjile in sprejele za svoje. Markovske ljudske pevke imajo v svojem repertoarju imajo poleg pesmi, ki jih je napisala Terezija Maroh, še vsebinsko raznolike napeve iz domačega kraja in bližnje okolice.

Danes v skupini pojejo Angela Liponik, Marija Prélog, Marija Bezjak, Metka Zupančič, Olga Zélenik, Marija Bezjak in Milica Cimerman.

V pogovoru z Vesno Sever Borovnik
V pogovoru z Vesno Sever Borovnik © ARO

50 let organiziranega delovanja so ljudske pevke FD Markovci praznovale 9. februarja v večnamenski dvorani v Sobetincih. Na slavnostni prireditvi, ki je bila hkrati tudi občinska proslava ob kulturnem prazniku, je spregovoril Milan Gabrovec, župan občine Markovci, ki je med drugim nagovoril tudi slavljenke.

Ni se bati, da bi ljudska pesem v Markovcih utihnila, saj že nekaj let ubrano in večglasno pojejo njihove naslednice, pevke ljudskih pesmi Kitice.

Pevke Kitice
Pevke Kitice © ARO

Oddaje, Glasba
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...