Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Ljudske pevke Folklornega društva »Anton-Jože Štrafela« Markovci (foto: Vesna Sever Borovnik)
Ljudske pevke Folklornega društva »Anton-Jože Štrafela« Markovci | (foto: Vesna Sever Borovnik)

50 let Ljudskih pevk Folklornega društva Markovci

Oddaje | 28.02.2023, 07:20 Vesna Sever Borovnik

Ljudske pevke Folklornega društva »Anton-Jože Štrafela« Markovci organizirano delujejo od leta 1973. Ustanovljene so bile na pobudo Terezije Maroh, ki je pevke vodila vse do leta 1998. Njeno delo je bilo zelo aktivno, zlasti prva leta po vojni.

Strokovno je vodila plesno skupino folklornega društva in obudila že skoraj pozabljen običaj pustnih vil. Preprosta šivilja z markovskega polja pa je besede kovala tudi v pesmi. Nekatere so se med pevkami tako prijele, da so jih preprosto ponotranjile in sprejele za svoje. Markovske ljudske pevke imajo v svojem repertoarju imajo poleg pesmi, ki jih je napisala Terezija Maroh, še vsebinsko raznolike napeve iz domačega kraja in bližnje okolice.

Danes v skupini pojejo Angela Liponik, Marija Prélog, Marija Bezjak, Metka Zupančič, Olga Zélenik, Marija Bezjak in Milica Cimerman.

V pogovoru z Vesno Sever Borovnik
V pogovoru z Vesno Sever Borovnik © ARO

50 let organiziranega delovanja so ljudske pevke FD Markovci praznovale 9. februarja v večnamenski dvorani v Sobetincih. Na slavnostni prireditvi, ki je bila hkrati tudi občinska proslava ob kulturnem prazniku, je spregovoril Milan Gabrovec, župan občine Markovci, ki je med drugim nagovoril tudi slavljenke.

Ni se bati, da bi ljudska pesem v Markovcih utihnila, saj že nekaj let ubrano in večglasno pojejo njihove naslednice, pevke ljudskih pesmi Kitice.

Pevke Kitice
Pevke Kitice © ARO

Oddaje, Glasba
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...