Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Rožančevi fantjiči (foto: Vesna Sever Borovnik)
Rožančevi fantjiči | (foto: Vesna Sever Borovnik)

»Rožančevi fantjiči«

Oddaje | 07.02.2023, 09:00 Vesna Sever Borovnik

Rožančevi fantjiči prihajajo iz ljubljanskega Železničarskega kulturno-umetniškega društva Tine Rožanc.

So svojevrstni poustvarjalci glasbenega izročila, ki v svojih interpretacijah prepletajo tako pevsko kot inštrumentalno izročilo, tematsko pa se navezujejo na različne vire in pesemske tematike.

Ljudsko v urbanem
Ljudsko v urbanem © Lenart Zore

Nagovorila jih je bogata ostalina glasbenega zbiratelja in vsestranskega umetnika češkega rodu Ludvika Kube (1863-1956). Oživljajo predvsem pesmi iz njegovih zbirk. Trio sestavljajo Rado Turk, violina in vokal, Janez Mramor, klarinet in vokal, ter Boris Kurent, kontrabas in vokal.

Rožančevi fantjiči
Rožančevi fantjiči © Vesna Sever Borovnik

V prijetnem in sproščenem pogovoru smo kramljali o glasbi, ustvarjanju priredb, druženjih, vajah, nastopih.

V studiu Radia Ognjišče
V studiu Radia Ognjišče © Vesna Sever Borovnik

PEVCI ZAPOJTE, GODCA ZAGODTE

Glasbeno–dokumentarna oddaja o slovenski ljudski glasbi je zvesta izvirnemu, neprirejenemu glasbenemu in govornemu še živemu izročilu vseh slovenskih pokrajin, tudi zamejstva.

V njej predstavljamo srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, s pesmijo in vižami se sprehajamo skozi vsakdanje in praznično življenje Slovencev ter gostimo pevce in godce iz različnih krajev; spoznavamo njihov način petja in igranja, pesemski in godčevski repertoar, krajevne značilnosti, narečno govorico, šege in navade …

V oddajah tako pletemo niti s tistimi, ki ljudsko glasbo neposredno ohranjajo in tistimi, ki jo radi poslušajo.

Oddaje, Glasba
Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče) Dijaki frizerske šole so uredili stanovalce doma starejših (photo: FB DEOS Center starejših Črnuče)

Kaj hitro se je naredila prava vrsta ...

Tudi v DEOS Center starejših Črnuče je prišla pomlad in s tem čas za spremembe. Tako so stanovalci medse povabili dijaki Srednje frizerske šole, ki so se vabilu z veseljem odzvali, pišejo na ...