Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup
Rožančevi fantjiči (foto: Vesna Sever Borovnik)
Rožančevi fantjiči | (foto: Vesna Sever Borovnik)

»Rožančevi fantjiči«

Oddaje | 07.02.2023, 09:00 Vesna Sever Borovnik

Rožančevi fantjiči prihajajo iz ljubljanskega Železničarskega kulturno-umetniškega društva Tine Rožanc.

So svojevrstni poustvarjalci glasbenega izročila, ki v svojih interpretacijah prepletajo tako pevsko kot inštrumentalno izročilo, tematsko pa se navezujejo na različne vire in pesemske tematike.

Ljudsko v urbanem
Ljudsko v urbanem © Lenart Zore

Nagovorila jih je bogata ostalina glasbenega zbiratelja in vsestranskega umetnika češkega rodu Ludvika Kube (1863-1956). Oživljajo predvsem pesmi iz njegovih zbirk. Trio sestavljajo Rado Turk, violina in vokal, Janez Mramor, klarinet in vokal, ter Boris Kurent, kontrabas in vokal.

Rožančevi fantjiči
Rožančevi fantjiči © Vesna Sever Borovnik

V prijetnem in sproščenem pogovoru smo kramljali o glasbi, ustvarjanju priredb, druženjih, vajah, nastopih.

V studiu Radia Ognjišče
V studiu Radia Ognjišče © Vesna Sever Borovnik

PEVCI ZAPOJTE, GODCA ZAGODTE

Glasbeno–dokumentarna oddaja o slovenski ljudski glasbi je zvesta izvirnemu, neprirejenemu glasbenemu in govornemu še živemu izročilu vseh slovenskih pokrajin, tudi zamejstva.

V njej predstavljamo srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, s pesmijo in vižami se sprehajamo skozi vsakdanje in praznično življenje Slovencev ter gostimo pevce in godce iz različnih krajev; spoznavamo njihov način petja in igranja, pesemski in godčevski repertoar, krajevne značilnosti, narečno govorico, šege in navade …

V oddajah tako pletemo niti s tistimi, ki ljudsko glasbo neposredno ohranjajo in tistimi, ki jo radi poslušajo.

Oddaje, Glasba
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...