Pevke ljudskih pesmi Kitice (februar 2022) (foto: Urša Šivic)
Pevke ljudskih pesmi Kitice (februar 2022) | (foto: Urša Šivic)

»Mi vam bomo zdaj zapeli od Marije Svečanske«

Oddaje | 02.02.2023, 07:53 Vesna Sever Borovnik

Svečnico smo obeležili tudi v oddaji "Pevci zapojte, godci zagodte" s svečniškimi kolednicami. Slišali smo ljudske pevke z Ložnice, ljudske pevke iz Osluševcev, pevce iz Libelič, ljudske pevke iz Rogatca.

Pospravijo se tudi jaslice

V katoliški cerkvi 2. februarja praznujemo praznik Jezusovega darovanja v templju, ki ga obhajamo 40 dni po božiču. V ljudski pobožnosti svečnica predstavlja zadnji spomin na Jezusovo otroštvo, sklep božične dobe, ko se pospravijo jaslice in nehajo peti božične pesmi. Praznik pa je dobil ime, ker na ta dan, po stari navadi, po cerkvah blagoslavljajo sveče.

"Obredna čistost"

Na svečnico je v cerkvenem bogoslužju spomin na Marijino „očiščevanje", na dogodek, o katerem poroča evangelij. Po judovski postavi je morala vsaka mati 40. dan po rojstvu sina priti v tempelj in tam darovati, da je spet pridobila „obredno čistost", ki jo je bila s porodom izgubila. Svečnica je dan, ko sta Marija in Jožef odnesla novorojenega sina v tempelj v Jeruzalem in se zahvalila Bogu. Ko jih je Simeon videl, je vedel, da je ta otrok mesija, na katerega Izrael in svet čakata. Vzel je otroka v naročje, se zahvalil Bogu in naznanil, da bo otrok luč celotnemu svetu.

© Urša Šivic

Koledniški obhodi

Na svečnico so bili ponekod na Slovenskem v navadi tudi koledniški obhodi. Viri poročajo, da svečniško koledovanje ni zelo staro in naj bi bilo mlajše od trikraljevskega. Kdaj naj bi nastalo, ne vemo, ker so najstarejša poročila o tem šele iz sredine 19. stoletja. Razširjeno naj bi bilo na Štajerskem, Dolenjskem in v Podjuni na Koroškem. Sprva so bili svečniški koledniki fantje, kasneje so jih začele nadomeščati dekleta.

Podgrad na Pohorju, Vitanje, Markovci

V oddaji smo predvajali odlomke s svečniškega koledovanja iz leta 2011 iz kraja Podgrad na Pohorju – koledovali so člani okteta Lipa in pevci Pustrovžeki s Keblja.

Leta 2019 sem se z dr. Uršo Šivic, sodelavko Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU, odpravila k s svečniškim kolednikom iz Vitanja.

Lani pa v Markovce – tamkajšnje pevke ljudskih pesmi Kitice so obudile svečniške obhode v svoji občini.

© Urša Šivic

© Urša Šivic

Oddaje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...